mobilieji ūkininkų turgeliai

Jei dar nežinote/negirdėjote, jau pora mėnesių Vilniuje vyksta projektas "Ūkininkų turgeliai" - jo metu patys ūkininkai atveža ir pardavinėja savo produkciją vartotojui. Aš jau spėjau pamėgti pirkti Antakalnio mobiliajame turgelyje ir kiekvieno mano šeštadienio ryto pora valandų yra skirtos ten apsilankyti. Pats projektas pirmiausia naudingas ūkininkams, kuriems sunku pasiekti pirkėją, nes jie yra priklausomi tiek nuo perdirbėjų, tiek nuo prekybininkų. Iš jų reikalaujama didelių kiekių ir itin žemų kainų, o dauguma smulkiųjų ūkininkų tokių reikalavimų negali patenkinti arba juos vykdydami dirba nuostolingai. Todėl masine gamyba neužsimančiųjų produkcijos nerasime parduotuvėse, o įprastame turguje ji pasimeta tarp lenkiškos, iš kitų šalių atvežtos ir dar velnias žino kokios produkcijos. Mobiliuosiuose ūkininkų turgeliuose visa produkcija yra lietuviška, o ir kainos tikrai nesikandžioja.
Šį projektą sukūrė, remia ir kontroliuoja Lietuvos Žemės ūkio rūmai, Nacionalinė vartotojų federacija ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, todėl visa produkcija yra patikrinta ir saugi. Taip pat tikrinamas ir kontroliuojamas prekių natūralumas ir kilmė.
Projektas naudingas ir mums, pirkėjams - pagaliau galime nusipirkti natūralių, lietuviškų ir net ekologiškų ūkininkų gaminių tiesiai "iš pirmų rankų". Patikėkit, paragavus kaimiškos dešros ar tikrų lietuviškų obuolių, pirkti jų parduotuvėje ne tik nesinorės, bet ir bus gaila mokėti brangiau už prastesnį skonį ir kokybę. Pasibaigus savaitinėms atsargoms, mes kai kurių prekių jau neperkame parduotuvėje - laukiame šeštadienio :)
O ir prekių įvairovė bei kainos vilioja. Iš pieno produktų perku pačio pieno, varškės, kaimiško sviesto, varškės sūrių, grietinės. Skonis puikus, gaminama iš tikro pieno ar grietinėlės, nededama jokių maisto priedų ar konservantų. Raskite man parduotuvėje grietinę, kurios sudėtis būtų vienas produktas - pienas :) O jei ir rasite, pažiūrėkite į jos kainą :) Mobiliajame ūkininkų turgelyje už puslitrį tikros grietinės moku apie 4 litus, litras pieno kainuoja pora litų, kilogramas varškės sūrio - 13-15 litų.
Visuomet papildau daržovių atsargas - ūkininkai atveža bulvių, morkų, kopūstų (tiek šviežių, tiek raugintų), svogūnų, burokėlių, jau parduodami ir pirmieji žalumynai iš šiltnamių - salotos, svogūnų laiškai, krapai. Kainos irgi nedidelės - priešvelykinį šeštadienį už kilogramą bulvių mokėjau du litus, apie litą-du už kilogramą visada kainuoja ir morkos, svogūnai.
Prekė, prie kurios visada bene didžiausia eilė, yra lietuviški obuoliai. Pats stotingasis ūkininkas Petronis sudėlioja dėžes su įvairiausių skonių ir dydžių obuoliais - jų galima įsigyti ir po litą už kilogramą, dauguma kainuoja 2-2,5 Lt/kg, o patys didžiausieji, kurių vienas obuolys sveria 300-400 gramų, kainuoja 3-3,5 Lt/kg. Žiemą šis ūkininkas prekiavo ir šaldytomis uogomis, tikslios kainos jau nepamenu, bet tai tebuvo keli litai už kelis šimtus gramų uogyčių. Visada būna bent keli ūkininkai/kepyklėlės, prekiaujančios duonos ir pyrago gaminiais. O Daujėnų kepykla atveža ir ekologiškos juodos duonos bei ekologiško ragaišio. Pastarojo skonis - visai kaip močiutės kepto. 350 g kepalėlis tokio ragaišio kainuoja juokingus 3 litus. O ekologiška naminė juoda duona ne tik pjaustoma iš didžiulių kepalų - jos galima įsigyti ir mažų kubilėlių formos, kuriuose taip skanu patiekti kokią trintą sriubą :) 500 g svorio toks kubilėlis kainuoja 2,5 lito...
Be abejo, koks turgus be mėsos gaminių - iš toli kvapu vilioja rūkytos dešros, skilandžiai, kumpiai, lašiniai, dešrelės. Dešra, kurią aš perku, kainuoja 25 Lt/kg, šoninė - 16-18 Lt/kg.
Netrumpai eilutėje tenka pastovėti ir prie kalakutienos gaminių kioskelio :)
Prieš Velykas kiaušiniams marginti iš medaus pardavėjų nusipirkau tikro bičių vaško - apie kumščio dydžio atskeltas gabalėlis tekainavo 3 litus.
Seniau esu pirkusi lietuviškų ropių, sėmėnų aliejaus, medaus, kiaušinių.
Kaip ir visuose turguose, galima derėtis, o kainos paprastai apvalinamos. Sutiksite įvairios publikos - tiek pensininkų, tiek jaunų šeimų, tačiau nemačiau piktų veidų, kaip įprastame turguje.
Vienintelis trūkumas - jei norite nusipirkti ką nors iš kiekvieno ūkininko, veskitės ir šeimos narius, kad eilėse patovėtų, nes tenka nuo keliolikos minučių iki pusvalandžio laukti savo eilės :) Mano baisiai mėgėjiškos nuotraukos darytos vos atvykus pirmiesiems keliems ūkininkams, todėl didžiųjų eilių dar nėra :)

Pagal planą turgeliai veikia nuo 10 val. ryto iki 19 val. vakaro, tačiau galite drąsiai eiti apie 9 val., o atėję vėliau nei 13 val. daugelio prekių jau nerasite - paklausa tikrai nemaža, o ūkininkų automobiliai neguminiai :)
Taigi rekomenduoju užsukti, nusipirkti ir paragauti lietuviško, tikro ir akivaizdžiai bent šiek tiek natūralesnio maisto nei perkame parduotuvėse.
Balandį turgelius galite rasti (informacija iš Lietuvos žemės ūkio rūmų):

Turgelio vieta

Prekybos laikas

Seniūnija

Adresas

Savaitės dienos

Mėnesio dienos

Lazdynų

Erfurto g. 29, prie parduotuvės „Iki“

I

Balandžio 20, 27

Naujamiesčio

Gedimino pr., prie Žemės ūkio ministerijos

Karoliniškių

J. Povilaičio g. 20, prie parduotuvės „Iki“

II

Balandžio 7, 14, 21, 28

Fabijoniškių

S. Stanevičiaus g. 42, prie parduotuvės „Maxima“

Šnipiškių

Konstitucijos pr. 12

Naujamiesčio

Gedimino pr., prie Žemės ūkio ministerijos

Balandžio 7, 14, 21, 28

Lazdynų

Erfurto g. 29, prie parduotuvės „Iki“

III

Balandžio 1, 8, 15, 22, 29

Šeškinės

Gelvonų g. 35, prie parduotuvės „Maxima“

Žirmūnų

Žirmūnų g. 67

Vilkpėdės

Vaduvos g. 4A

Balandžio 8, 15, 22, 29

Pilaitės

Vydūno ir Karaliaučiaus gatvių sankirta

IV

Balandžio 2, 9, 16, 23, 30

Justiniškių

Taikos g. 162A, prie parduotuvės „Maxima“

Pašilaičių

Medeinos g. 8, prie parduotuvės „Rimi“

Naujamiesčio

Gedimino pr., prie Žemės ūkio ministerijos

Balandžio 9, 16, 23, 30

Naujamiesčio

Gedimino pr., prie Žemės ūkio ministerijos

V

Balandžio 3, 10, 17, 24

Vilkpėdės

Savanorių pr. 44, prieš parduotuvę „Maxima“

Verkių

Jeruzalės g. 17

Karoliniškių

L. Asanavičiūtės g. 27A (šalia poliklinikos)

Balandžio 10, 17, 24

Žirmūnų

Žirmūnų g. 2, prie parduotuvės „Iki“

VI

Balandžio 4, 11, 18, 25

Antakalnio

Antakalnio g. 59, šalia poliklinikos

Žvėryno

Sėlių g. 54, prie parduotuvės „Iki“

Viršuliškių

Prie pastato Viršuliškių g. 30 (šalia parduotuvės „Maxima“)

Balandžio 11, 18, 25

Nuo balandžio 7 dienos ūkininkai prekiaus kasdien darbo dienomis prie Žemės ūkio ministerijos, Gedimino prospekte.
Nevilniečiai neturėtų nusiminti - ieškodama daugiau informacijos radau, kad mobilieji ūkininkų turgeliai bus plečiami ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, Panevėžyje, Šiauliuose, Klaipėdoje.

12 po to ėmė ir dar prikomentavo:

parazzzite said...

Oi varva seilė :( sėdžiu toli nuo lietuviškos duonytės ir daržovių ir dar be pusryčių...

shiny said...

parazzzite jau ta pati parase, bet ir as prisidedu - seilės intensyviai pradėjo kauptis paskaičius tavo detalius aprašymus ((: jei tik bus proga, būtinai apsilankysiu kai kitą karta Lietuvoj būsiu. net visai netoli tevų namų, heh

rusvaplaukė said...

mes kas savaitę perkame pieno ir kartais - medaus ,) tiesa, namine varške truputį nusivyliau (perku turguje - irgi naminė..), mat ne sykį sugadino man pyragus - paleidžia kažkokį skystį, ir plaukia plaukia pyragai. gal, sakau, blogai sutraukta ar nuvarvinta?
bet suviliojai ta grietine. reikės kitąsyk prigriebti. kadangi savaitgaliais šlamščiame blynus. aišku, su grietine ir uogiene ,)

Adis said...

Super dalykas!

Labiausiai man patinka prekių kokybė. Tikras, natūralus skonis. Tiesa, toks prie kurio kartais, ar kai kurių produktų atveju, beveik reikia priprasti ;)

Anonymous said...

Kokybė kai kurių produktų tikrai puiki, ypač mėgstu Daujėnų duoną, tačiau pienu teko nusivilti, todėl pastarąjį esant galimybei vežamės tik iš kaimo. Aišku, nors matau stebėjimąsi pigumu, tačiau na nėra jau taip viskas pigu, kai nuvažiuoju pas giminaičius ir pavaikštau po turgų, paklaikstu ir puolu pirkti tikrus ir kokybiškus produktus, nes atrodo labai pigu :) Naminiai kiaušiniai vos 4lt ar didžiulis bemaž kilogramo sūris vos 8lt, na o obuoliai sezono metu 50ct, na bet čia Vilnius, pirkėjai pasirengę mokėti daugiau , o pardavėjai tai matydami kainas ir laiko. Na bet idėja graži ir džiaugiuosi savaitgaliniu tradiciniu duonos pirkimu :)

Namų Darkytoja said...

Taip, kai kurių dalykų skonis po tiek metų parduotuvinių nustebina :)

O naminė varškė ir man net apkepe ne kaip įsipaišo, manau, ji tiesiog "per natūrali" :)

Aišku kaimo turguose kainos dar mažesnės, bet reikia prisiminti, kad ten daugiausia prekiauja vietiniai ūkininkai, o į šiuos turgelius kai kurie ūkininkai važiuoja per visą Lietuvą. Taip pat daugumos gaminiai supakuoti, su etiketėmis, turi sertifikatus - o visa tai irgi kainuoja ir prisideda prie galutinės kainos...

Dėl pieno - reikia pabandyti iš kelių ūkininkų, tuomet rasi tokį, koks patinka. Pieno skonis, spalva ir riebumas priklauso ne tik nuo ūkininko, bet ir nuo karvių veislės, amžiaus, pašarų, priežiūros, pačio pieno laikymo sąlygų.

Anonymous said...

kaip tik čia vakar pirkau obuoliukus :)

Anonymous said...

Antradienį buvau turgelyje priešais Europą. Truputį mažokas turgelis man pasirodė - vos 5 mašinikės. Labai norėjau rupių miltų nusipirkti, bet tokių dalykų visai nebuvo :( Gal kas matėt kuriam kitam turgelyje?

Dėl skonio. Nusipirkau grietinės ir nieks namie nevalgo - nepatinka... Gėda sakyt, bet parduotuvinė skanesnė :)

O vat daržovės - gėris! Gal net šiek tiek brangesnės nei parduotuvėj, bet kokybė nepalyginama. Morkos, burokėliai, kopūstai, salierai - parduotuvėj pirkti ranka jau nepakils musėt :)

Anonymous said...

kartais nusiperku kazka is turgeliu, bet va kokia paukstiena, ypac kalakutiena tai perku tik is "arvi kalakutai " parduotuves, esancio Baltupiuose, prie "maximos" prekybos centro.

Anonymous said...

zinoma, kad arvi kalakutienos gaminiai patys skaniausi ir sveikiausi:) Bent jau kai nusiperku kalakutienos, tai esu tikra, kad joje nera visokiu priedu ir konservantu

Anonymous said...

Priedu yra visur. Arvi kitaip nesugebetu patiekti tokius kiekius.
Pirkciau is ukininku paukstienos, mesos,bet jie kazkokie uzsislaptine. Mystika kazkokia arba pienas arba desra su gamyklos etikete. As nemegstu rukytos mesos, pieno irgi nelabai.

Anonymous said...

o man teko pastebeti, kad turgelyje stengias isisukti su lenkiskais obuolias

Post a Comment

Rėžk drąsiai!

Blog Widget by LinkWithin
Search Engine Submission - AddMe