nesėkmės virtuvėje ir dėmesio: konkursas!

Net ir geriausiai šeimininkei įvyksta "gamybinių nelaimių" - pyragas neiškyla, troškinys prisvyla, makaronai perverda... Pasitaiko tiesiog žioplų klaidų, kurios labai nesugadina galutinio rezultato, kaip pamiršta druska. Būna, kad tiesiog nespėjame suktis darydami penkis darbus vienu metu. O kartais, kaip dažnai nutinka man, tiesiog persistengiame eksperimentuodami, arba pritrūksta patirties, kad numatytume, kaip tarpusavyje "sureaguos" konkretūs ingridientai.
Mano nesėkmės dažniausiai įvyksta dėl to noro perkurti, pridėti kažką savo, pakeisti, išbandyti - vienu žodžiu, sudarkyti :) Nes nuolat gaminti taip, kaip gamino dar močiutė, arba tiksliai taip, kaip receptų knygose surašyta, ir neįdomu, ir pabosta.
Apie nesėkmes užsigalvojau, perskaičius šį nuotaikingą įrašą apie šimtalapio kepimą :) Man neužtenktų drąsos net pradėti jį kepti. Todėl kol kas nesiryžtu ir kepėjų iššūkiuose dalyvauti - bijau, teks po to pačiai savo privirtas košes ir srėbti :)
Neabejoju, kad ir jums yra nutikę nesėkmių virtuvėje. Todėl raginu prisipažinti ir ta proga skelbiu konkursą: Mano nesėkmė virtuvėje.

Konkurso sąlygos:

  • Aprašykite įdomiausią, gražiausią, sudėtingiausią, netikėčiausią "nelaimę" virtuvėje. Galbūt turite ir nuotraukų. Nesėkmė gali būti ir įvykusi prieš daug metų, ir visai "šviežia". Gali ji būti ir labai paprasta, bet su genialiu sprendimu, o gali būti labai sudėtinga ir nepataisoma. Tinka ir laimingos, ir kitokios pabaigos :) Vietos fantazijai ir konkurso temos interpretacijai palieku tiek, kiek tik norite.
  • Siųskite aprašymą, nuotraukas, įspūdžius ir kitokius nesėkmės "įrodymus" man elektroniniu paštu. Visus publikuosiu šiame tinklaraštyje.
  • Aprašymų laukiu iki gruodžio 1 dienos. Tuomet dvi savaites balsuosime ir išrinksime labiausiai prizo vertas nesėkmes. Taigi laimėtojams prizai kartu bus anksčiausiai šįmet gautos Kalėdų dovanos :)
  • Taip, prizai bus. Kol kas suku galvą, kuo gi labiausiai tiktų apdovanoti už nesėkmes, todėl galite rašyti ir savo pasiūlymus. Remdamasi jais ir konkurso biudžetu, apie prizus paskelbsiu atskiru įrašu. Manau, bus pagrindinis prizas nesėkmių nesėkmei ir paskatinamieji prizai toms nesėkmėms, kurioms iki šio titulo pritrūks visai nedaug :)
Nesvarbu, ar žadate dalyvauti ar ne, bet jei patiko konkursas ir jo idėja, galite savo tinklaraštyje/svetainėje įsidėti jo banerį:



<a href="http://namudarkytoja.blogspot.com/2009/07/nesekmes-virtuveje-ir-demesio-konkursas.html" target="_blank"><img src="http://lh4.ggpht.com/_q7dpFCLDwqs/Sn057IyOaMI/AAAAAAAABCk/2G7EeXhHv2Q/nesekme_virtuveje.gif" border="0" alt="Konkursas - Mano nesėkmė virtuvėje" title="Konkursas - Mano nesėkmė virtuvėje" /></a>


O dabar, kad įrašas nebūtų visai vien "reklaminis" - keli patarimai, padėsiantys išgelbėti situaciją, įvykus pačioms dažniausioms nesėkmėms.

1. Taigi pirmi tie pervirę makaronai... Italams taip nenutinka - jie sako, kad geriau ne iki galo išvirę makaronai, nei pervirę. Jei gaminate pagal tikrus itališkus receptus, tai žinote frazę "al dente" - taip vadinami tradiciškai itališkai išvirti makaronai, kurie viduje būna dar vos vos kietoki. Dar vienas dalykas, kurį reikia prisiminti, verdant makaronus - kad jie minkštėja visą laiką, t.y. ir tuo metu, kol juos nukošiate, maišote su padažu ar kitais ingridientais ir dedate į lėkštes. Todėl kai ragaujate, ar jie jau išvirę, nelaukite, kol bus "kaip tik" - traukite nuo ugnies ir koškite kai dar bus tik "beveik kaip tik" :)

Na, o jei visgi pervirėte, gelbėtis galima taip: kelis kartus perliekite ar įdėkite į šaltą vandenį keliomis minutėms - taip greitai sustabdysite virimo procesą, o nuo šalčio susitrauks ir makaronuose esantis krakmolas. Tuomet verskite makaronus į jau pakaitintą padažą, geriausiai - pomidorų ar kitokį, kuriame yra šiek tiek rūgšties, nes nuo jos makaronai dar truputį pakietėja. Būdas parsivežtas tiesiai iš Italijos, todėl turėtų tikrai padėti :)


2. Apdegęs kepsnys net su skaniausiu ir gražiausiu garnyru atrodo nekaip. Išsisukti galima pabandžius šiek tiek nugramdyti juoduliukus ir apvoliojus kepsnį juodųjų pipirų, čili miltelių ir česnako pudros ar miltelių mišinyje. Atrodys įdomiai, vyrai sulapnos ir nieko nepajus, tačiau moterims geriau nesiūlykite... O jei tokį kepsnį turite tik vieną ar du, panaudojimo galimybių begalės - supjaustykite ir dėkite į salotas, troškinius, sunaudokite įdarams.


3. Druska yra produktas, kuris toks pats paprastas, koks ir svarbus. Per mažai - dar nedidelė bėda, bet per daug... Ypač skysčiuose - juk neskiesite sriubos tol, kol nebus sūru. Skonis tikrai bus nepavydėtinas. Geriau į persūdytą sriubą įmeskite nuluptą bulvę, duonos kriaukšlį ar stambių nevirtų makaronų. Krakmolas šiuose produktuose sugeria druską. Tik nepamirškite po keliolikos minučių išimti :)


4. Pervirtos daržovės gelbėjamos lygiai taip, kaip pervirti makaronai - kuo skubiau atšaldykite, o po to, prieš pat dedant į lėkštes, trumpam įmeskite į verdantį sultinį, kuriame jau įlašinti keli lašeliai citrinos, laimo ar net apelsino sulčių.


5. Sužiedėjo bandelės ar duona? Kyštelėkite pirštus po vandeniu ir sudrėkinkite jas, o po to apvynioję folija dėkite dešimčiai minučių į labai karštą, apie 250 laipsnių, orkaitę. Kiek žinau, galima išsiversti ir su mikrobangų krosnele, bet kadangi jos nenaudoju, tai sunku pasakyti, kiek laiko ir kuriuo režimu reiktų kaitinti. Taip pat atsiminkite, kad taip suminkštinti duonos gaminiai išliks minkšti trumpai - vos atvėsę vėl ims kietėti.


6. Salotos ir kitokie žalėsiai suglemba itin greitai. Tokius numirėlius galima atgaivinti - pamirkykite juos itin šaltame vandenyje (tik nenaudokite ledukų - jie sutraiškys lapus), suvyniokite į drėgną rankšluostėlį ar sudrėkintą maišelį ir dėkite šaldytuvan.


7. Desertui planavote patiekti vaisius, tačiau šiandien jie jau neatrodo taip gerai, kaip vakar, kai juos nupirkote - pernokę, vietomis patamsėję, minkšti... Išeitys yra dvi - jei dar įmanoma išgauti gerą vaizdą pjaustant, pagaminkite vaisių salotas su jogurtiniu užpilu. Jei vaisiai tyžta net pjaustomi, pagaminkite šerbetą, ledus, vaisių piure ar smoothie.


8. Apdegusius duonos gaminius galima patiekti po tokios korekcijos: smulkia tarka lengvai perbraukite blogiausiai atrodančias vietas, tuomet plonai aptepkite alyvuogių aliejumi ir apibarstykite tarkuotu parmezanu. Vėl italų išmislas :) O jei, kaip su kepsniais, turite tik kelis tokius "apdegėlius", sunaudokite krutonams (skrebučiams) į salotas ar sriubą.

Kaip visuomet, pridėkite savo gudrybes ir nepamirškite, kad net ir nesėkmės gali padėti laimėti! :)

4 po to ėmė ir dar prikomentavo:

Milda said...

Cha cha. Turiu ir as viena labai kvaila nesekme - jei iki gruodzio tai gal ir aprasysiu :))

Namų Darkytoja said...

O, aprašyk būtinai, labai lauksiu :D

Žalia Varna said...

Aš jau saviškę nesėkmę nusiunčiau e-mailu. Juokinga, juokinga, ką ir bepridurti... :))

Anonymous said...

Kažkada seniai seniai buvo vyro gimtadienis,ir sugalvojau iškepti tortą Napoleoną,viską kaip ir padariau beliko padaryti kremą ir pertepti.Pasiėmiau grietinės litrą, cukraus maišelį,dar kažkaip pagalvojau kad jis ne cukraus maiše,o paprastame maišelyje supiltas,bet minčių paragauti net nekilo,nu ką su mikseriu plaku sau,galvoju reikia paragauti,kai kalė per smegenis kaži koks keistas skonis,galvoju kas čia per nesamonė reikia dar paplakti,dar plaku, paragauju vistiek kažkokia nesamonė,bet svarbiausia kad nesuprantu kodėl toks skonis,kažkoks metalo skonis,taip aš dar kokį pusvalandį vargau ,kol sugalvojau paragauti tą cukrų,o ten po velniųųųųųųųų ne cukrus ,o citrinos rūgštis,kurią vyras iš kažkur parsivilko ir dar tokiame kiekyje.Taip ir baigėsi tada mano tortų kepimas vėl pabandžiau tik po kokių šešių metų,na žinoma ir labai gaila buvo litro gretinės.

Post a Comment

Rėžk drąsiai!

Blog Widget by LinkWithin
Search Engine Submission - AddMe