granatas: what-is ir how-to

Jau ragavot šiųmečių granatų? Pats laikas, juk sezonas dabar pačiam įkaršty, ir šiuo metu galima net Lietuvos parduotuvėse rasti visai neblogų granatų - didelių, šviežių, prinokusių.
Granatas - rytų vaisius, išsiskiriantis savo minkštimu, sudarytu iš daugybės sėklyčių. Pavadinimas kilęs iš lotynų kalbos, reiškia "sėklinis obuolys". Kas moka vokiškai, žino, kad šia kalba jis taip ir vadinamas - Granatapfel.
Šis vaisius yra unikalus ne tik išvaizda, bet ir skoniu - saldokas, bet su rūgštele ir net šiek tiek kartumo, mmm :) Beje, gali būti ne tik raudonas - atskirų rūšių spalva kinta nuo visiškai baltos, rožinės iki tamsiai tamsiai raudonos. Dydžiai taip pat būna įvairiausi - nuo kelių iki keliolikos cm skersmens, nors Lietuvoje dažniausiai matau vidutinius ar truputį mažesnius nei vidutinius. Kuo mažesnis granatas, tuo rūgštesnis, tačiau tuo jame daugiau naudingų medžiagų.
A, apie medžiagas - granatai pilni vitaminų (A, E, C), turi daug folio rūgšties (todėl labai tinka nėštukėms), antioksidantų (ginkimės nuo laisvųjų radikalų :), tanino. Granatai naudingi sergantiems diabetu, turintiems širdies ir spaudimo problemų, ir gydant paprastą peršalimą.
Dar manoma, kad granatai yra afrodiziakai ir didina libido, bet tai gali būti tik legenda :) Nors atvirkščiai nei mano daugelis, būtent granatą, o ne obuolį Ieva dalijosi su Adomu... :)
Dažniausiai granatas valgomas kaip vaisius, tačiau rytų ir Viduržemio šalių virtuvėse rasim nemažai receptų su granatais. Jei nenorit ieškoti receptų, tai sekantį kartą, kai gaminsit daržovių ar vaisių salotas, įberkit granato sėklyčių. Arba panaudokit gaiviam desertui, pavyzdžiui, želė. Arba kai marinuosite mėsytę, pabandykit panaudoti šviežių granato sulčių - nustebsit, koks įdomus skonis gaunasi :)
Sunokę raudonųjų veislių granatai būna ryškiai raudoni, man pavyko rasti tik šviesiai rausvų, bet nesistebiu, nes visiškai sunokusius būtų sunku atgabenti iki mūsų nepažeistus ir gražiai atrodančius. Be to, šiek tiek nubrozdinta odelė yra skiriamasis granato požymis - tai nieko blogo. Kai rinksitės granatą, pasikliaukit jo svoriu - griebkite sunkiausią, jis bus sultingiausias.
Kambario temperatūroje granatas puikiai išsilaiko apie savaitę, šaldytuve - apie mėnesį ar net daugiau. O sėklytes galima ir užšaldyti :)
Jau minėjau, kad granatai unikalūs? :) Aha, unikalūs jie ir kai reikia juos valgyti. Dauguma žmonių juos perpjauna pusiau ir tada bando iškrapštyti sėklytes. Lengviau tai sekasi perpjovus ar perskėlus granatą į ketvirčius. Bet kuriuo atveju, turime tą pačią problemą - sėklytės traiškosi ir aptaško viską aplink savo sultimis. Svarbus perspėjimas - granato sultys dažo ir yra sunkiai išplaunamos! Senovėj Rytuose granatų sultys atstodavo raudonus dažus drabužiams ir rytietiškiems kilimams, taip kad beware :)
Bet nenusimenam, yra būdas ir šitą vaisių gražiai ir patogiai ragauti. Specialiai jums - Namų Darkytojos iliustruotas how-to :) Pati niekaip nebūčiau taip sugalvojus - išmokė vyras, kuris kažkada, kai buvo viengungis, nusipirko ir prasigooglino :)
Štai mūsų objektas prieš procesą:
Pirma, nulupam granato žievę. Stengiamės neužkabinti sėklyčių. Gerai sunokęs granatas lupasi ir pirštais, kaip apelsinas, bet, kaip minėjau, Lietuvoj tokių nerasit. Aš ir neradau, naudojau peilį. Nuluptą granatą įmetam į didelį dubenį su vėsoku vandeniu:
O dabar kišam rankytes į vandenuką ir perlaužiam mūsų granatą pusiau ar į kelias dalis. Reiks panaudoti jėgą, bet vėlgi - stengiamės labai nesutraiškyti.
Dabar jau viskas lengvai - išskirstome granatą į smulkesnes dalis ir lengvai pirštukais nubraukiam sėklytes nuo tų baltųjų perskyrų. Viską darom po vandeniu, kitaip neatsakau už jūsų drabužius! :)
Rezultatas toks - išimtos sėklytės nuskęsta, o baltieji dalykėliai plaukia.
Todėl juos lengva nupilti, o švarias sėklytes susidėjus į indelį ramiai sau šaukšteliu skanauti :)
Jei sugundžiau, sėkmės ir skanaus :) O gal pagaminam ką nors iš granatų, a? :)

9 po to ėmė ir dar prikomentavo:

Anonymous said...

wau, kaip sudetingai! pirma karta matau toki valgymo buda (: as dazniausiai tai biski kampa prakrapstau peiliu, truputi pralupu ir po to pirshtukais po sekliuke rankioju, niam niam

parasei tai uzsimaniau, reiks nusipirkt matyt (:

Puanc said...

Bet pačias sėkliukes išspjaunat, ar ne? Juk nevalgot su viskuo?

Namų Darkytoja said...

Shiny, aišku nusipirk, nesirgsi :) Tavo būdas irgi geras, nes prakrapščius tik kamputį, mažiau šansų apsitaškyt :) Aš, kai nežinojau aprašyto būdo, perpjaudavau ir irgi pirštukais rankiodavau :)

Puanc, šiaip tai tos pačios kietos sėklytės irgi yra valgomos, bet pažįstu ir aš žmonių, kurie išspjauna :) Kiekvieno pasirinkimas, manau :)

Anonymous said...

ooo... čia gi mano vieni mėgstamiausiu vaisių vaikystėje save vadinau feniksu, nes jie juos labai mėgsta, tiesa tai ar ne visai nežinau:) bet lupimo būdą reiks išbandyti, ačiū

Anonymous said...

Yep, ir mano vienas mėgstamiausių vaisių, paskutinį kartą valgiau... vakar vakare :) Aš plėšau sėklytes skiriančias plėvines pertvaras ir šitaip valgau. Man sakė, kad kraują stiprina, tai labai džiaugiuosi derindama malonumą su nauda!

Namų Darkytoja said...

Na, feniksas kiek žinau yra mitinis paukštis, tai sunku išsiaiškint, kokie ten pas jį maitinimosi įpročiai :) Bet toks vaizdelis ir mano sąmonėj yra, aš manau čia iš kažkokio vaikiško animacinio filmo... Kas atsimena..?

PinkCity, stiprina, ir kraują, ir organizmą bendrai, ir imunitetą :) Skanaus :)

Vilmantė Apytiksliai said...

aš panašai lupu, tik panašiai ir į aoelsiną - nupjaunu viršūnėlę ir apačią, skūrą įpjaunu per ten, kur eina tos baltos plėvės ir plėšiu. kažkaip rūbai dar nenukentėjo :)
šiaip granatus labai mėgstu, puikus vaisius, vaikystėj valgiau kai mažakraujyste sirgau, tikrai kraują gerina.

Puanc said...

Tyčia paklausiau ar išspjaunate tas sėklytes, nes man kartą buvo taip riesta nuo jų... Skrandis atsisakė dirbti 3 dienas. Dabar stengiuosi neryti jų jokiu būdu. Skrandžio demonstratyvus atsisakymas virškinti sėklytes įvyko žiūrint spektaklį teatre. Taigi turėsiu ką prisiminti visą gyvenimą...

li said...

Granatas: egzotiškas feniksų skanėstas
http://www.alfa.lt/straipsnis/95463

Post a Comment

Rėžk drąsiai!

Blog Widget by LinkWithin
Search Engine Submission - AddMe