su šventėm! nuo manęs - kūčiukai


Su šventėm - smaližiai, gurmanai, užkandžiautojai ir rimti valgytojai! :)
Su šventėm - kepėjai, virėjai, virtuvės karaliai, dažni lankytojai ir mėgstantieji jon užsukti! :)
Su šventėm!
Linkiu visiems sveikatos, namų jaukumo, meilės, draugų ir sėkmės darbuose bei sumanymuose.


Mažytė dovana nuo manęs - tikrai skanių kūčiukų receptas :) Dauguma jau kepėt, o kiti pirkot, bet šitą įrašą rasit ir kitais metais, ir dar kitais, taigi dovana vertinga ir tikrai ilgaamžė :)
Šitas receptas man patinka dar todėl, kad jis ne itin daug pagerintas. Nors mano močiutė bet kokius kūčiukus, kuriuose be miltų, vandens, druskos ir aguonų yra ko nors daugiau, jau vadina "poniškais" :)

Na tai štai - poniškiems kūčiukams mums reikės:

  • apie 600-700 g miltų
  • apie 100-200 g cukraus
  • 50 g sviesto arba tiesiog pora šaukštų aliejaus. Galima ir visai nedėti.
  • aguonų - kokie pora šaukštų. Maniškiuose, kuriuos matot nuotraukoj, aguonų kiekis padvigubintas - čia jau vyro pageidavimas :) O gal net patrigubintas, negaila juk... :)
  • 50 g mielių
  • šiek tiek druskos
  • apie 200 ml pieno, jei norit dar labiau poniškų kūčiukų; arba tiek pat vandens, jei norit paprastesnių.
Iš minėtų kiekių gaunasi apie kilogramas tešlos. Turėsit atleisti, kad kiekiai tokie apytiksliai - aš dedu visko 'iš akies', tai tik truputį pagalvojus sumojau, po kiek ko maždaug gaunasi :)
Pirmiausia reikia pašildyti pienuką arba vandenuką, įdėti šaukštelį cukraus ir išleisti mieles 'gyventi'. Per daug neužkaitinam skysčio - negerai. Įkišus pirštą, skystis turi būti vos vos šiltas - ne karštas, bet ir ne 'drungnas'.

Išlydytą sviestą arba aliejų reikia sumaišyti su žiupsniu druskos ir likusiu cukrum. Supilti pakilusias mieles ir išmaišyti.

O tada jau dedam po truputį miltus ir minkom iki kietokos tešlos. Gerai išminkius, reikia padėti šiltai pakilti. Kad tešla kildama neapdžiūtų, aš uždengiu indą sušlapinta skepetėle :) Kitas tešlas, kurias kildinu, tai paglostau aliejuotom rankom, ir neapdžiūva, bet kūčiukų neriebaluoju :)

Pakilus vėl išminkau ir vėl duodu pakilti. Šitą žaidimą "kildinu-minkau" galima kartot n kartų, aš tai iškenčiu du dažniausiai :) O ir pagerintiems kūčiukams jis nelabai aktualus - buvo reikalingesnis senovėj, kai prastą, sunkią tešlą reikdavo gerai iškildinti, o minkant kuo daugiau mielėms kylant atsirandančių dujų pašalinti, kad kūčiukai neskylėti gautųsi...

Na, o po to pradedam žaidimą "voluoju-smulkiai pjaustau". Man kūčiukai kuo mažesni, tuo geriau. Ypač tada, kai ruošiuosi juos aguonpienin užmerkti - nes nepatinka, kai išmirkę mažomis bandelėmis patampa. Maniškiai tiesiog pavirsta dideliais kūčiukais, tokiais, kokių parduotuvėse galima nusipirkti :) Taigi mažylių iš šito tešlos kiekio man gavosi keturios skardos. Kūčiukus nebijokit ir tankiau skardoje dėlioti - jie, mažiukai, lengvai atsiskiria, jei kuris kurį 'pasigauna' :)

Įkaitintoj orkaitėj mažyliams reikia 15-20 min, didesniems - ir iki pusvalandžio.
Skanaus, ir nepamirškit, kad nuo šventinio persivalgymo labai padeda pasibėgiojimas ir patūpinėjimas virtuvėj :) Jei po to vėl persivalgysit, teks vėl sportuoti, taigi, saugokimės :) Arba kartokim, kartokim... :)

2 po to ėmė ir dar prikomentavo:

Anonymous said...

En lo personal me gusta mucho esta dieta, tiene practicamente todos South
Beach diet. Here's a detailed comparison of the two regimes. bajar de peso Mejora tus hbitos alimenticios para siempreLas dietas ms exitosas son las que te ensean los mejores ima ohrovt ve eleza kot govedina.

El dicho: Despus de una dieta dieta liquida rpida.. dieta para bajar de peso Piense en hacerse vegetariano un da a la semana. Esto va a hacer que usted realmente aprenda mucho acerca de la perder 10 kilos en un mes con una dieta y ejercicios.

inzinierius.lt said...

jau kepėm ir mes šventinius kūčiukus, ta proga, kad susitvarkėm pagaliau katilą ir namuose šilta šiltaaa. tiesa, jūsų receptą pabandysime kitą savaitgalį.

Post a Comment

Rėžk drąsiai!

Blog Widget by LinkWithin
Search Engine Submission - AddMe