šalta žiema - karšti gėrimai

Užklupus šaltiems orams, sniegams, šlapdriboms ir kitiems žiemos oro ypatumams, skubu dalintis puikiais sušildančių gėrimų receptukais, kurie dar ir padės kovoti su peršalimo bacilom. O ir neskaitant tos naudos visi skanūs labai :) Vienintelė išimtis - nepatiks tiems, kurie nemėgsta imbiero arba šokolado... Aš tai tokių nepažįstu :)
Tie, kas mėgsta imbierą, gali džiaugtis, nes šita išsirangiusi šaknelė yra labai naudinga. Joje gyvas galas visokių vitaminų, mineralų ir dar velniažin ko. "Džindžeris", kaip aš mėgstu vadint, yra ne tik prevencija nuo peršalimo - jis dar gerina virškinimą, švelnina skrandžio spazmus, padeda malšinti galvos ir sąnarių skausmus, rekomenduojamas diabetikams, turi antibakterinių savybių, ir šiaip, pasižymi tokiu "valomuoju" efektu visam organizmui. Imbiero vengti turėtų tik sergantys tulžies akmenlige, nes kai ši šaknelė imasi savo valomojo darbo, gali sukelti skausmingus priepuolius...
Kitas svarbus šildytojas - šokoladas, arba, tiksliau, kakava. Šituose puikiuose milteliuose pilna magnio, vario, geležies, fosforo, kalcio, natrio ir vitaminų A, B, C, D ir E. Beveik visa Mendelejevo lentelė ir visa abėcėlė :)
Dar kakavoje gausu medžiagų, kurios vadinasi sudėtingai, bet irgi yra naudingos: tai
anandamidai, feniletilaminas, argininas, polifenoliai, epikatechinai, procianidinai ir flavanoliai.
Iš kakavos pagamintas geras šokoladas, nepaisant kalorijų, irgi yra puikus daiktas. Kokių tik jo naudų nėra prigalvota - ir priešvėžines, ir smegenis stimuliuojančias, ir nuo peršalimo saugančias, ir net afrodiziakines jo savybes mokslininkai tai paneigia, tai vėl įrodo :)
O dabar žadėti receptai.

Imbierų-Citrusų Arbata

Reikalingi produktai:
Imam žiupsnį smulkintos imbiero šaknies (kas nežino, ją reikia ir nulupti) ir sumaišom su šaukštu medaus:

Tada išspaudžiam sultis iš pusės apelsino ir pusės citrinos, ir sumaišom su imbiero-medaus mase. Vietoj apelsino galima naudoti ir greipfrutą:
Dabar beliko tik užpilti viską verdančiu vandeniu ir gardžiuotis :) Be abejo, jūsų mėgstama žolelių ar juodoji arbata čia irgi nepakenks :)

Imbierinė Kakava


Čia viskas dar paprasčiau - dedam puodelin pusę šaukštelio imbiero miltelių...

...pusę šaukštelio cinamono...

...šaukštelį kakavos...

...ir šaukštelį cukraus... ...užpilam verdančiu vandeniu, nepamirštam palikti vietos pienukui... ...pilam pienuko... ...ir gardžiuojamės :)

Karštas Šokoladas

Paprastą karštą šokoladą ir pagaminti paprasta: pašildom pienuką, sumetam šokolado gabalėlius, maišom kol ištirpsta, ir baigta. Vienai šokolado plytelei reikia apie pusantro puodelio pieno.
Kuo geresnį šokoladą naudosit, tuo daugiau kakavos dalelių, kurios galutinai neištirpsta, matysis galutiniame produkte. Aš naudoju Karūnos "Karališką", nes jis ir kakavos daug (70%) turi, ir yra toks sluoksniuotas, taigi laužant tie sluoksneliai atsiskiria ir gaunasi puikūs maži gabalėliai. Jei ir jūs naudosit tikrą juodą šokoladą, bet mėgstat saldžiau, nepamirškit kelių šaukštų cukraus į pienuką įdėt :)

Galima vietoj šokolado naudoti taip vadinamas šokolado granules, tačiau kai pastarajį kartą jų pirkau kažkokioje mažytėje šokolado krautuvėlėje "Europoje", 100 g kainavo apie šešis litus. Brangus malonumas tuomet gautųsi, ypač kai mudu su vyriškiu kartais ir po pora puodelių jo išgeriame per vakarą :)
Tačiau karštą šokoladą galima padaryti ir įdomesnį :) Vienas būdų: koks nors kvapas ir plakta grietinėlė. Dar cinamonas arba vanilė tinka.
Štai nuotraukos, kaip viskas vyksta:

Reikalingi dalykėliai. Pasirinkau romo kvapą.

Smulkinu šokoladą

Kaista pienukas

Suberiu šokoladą ir nuolat maišau, kol ištirpsta. Geriau neužvirinti. Nepamirštu cinamono šaukštelio ir lašelio romo kvapo.

Puošiu kalnu plaktos grietinėlės ir jau galiu skanauti :)

Kitas būdas - išvirti skystesnį karštą šokoladą (aš tuomet pilu du puodelius pieno) ir įdėti kokio nors vaisiaus tyrės. Galima bananų, mangų, persikų, nektarinų, ananasų ar ką tik dar vaizduotė pasufleruos :) Štai mano bananinis karštas šokoladas:

Susirandu gerokai panokusį bananą

Sutrinu bananą į tyrę
Sujungiu karštą šokoladą ir tyrę į vientisą produktą, vėl savo mėgstamos grietinėlės ir vėl skanaujam :)

Apelsininį karštą šokoladą gausite įpylę pora-trejetą šaukštų natūralių apelsinų sulčių, o plaktą grietinėlę papuošę apelsino žievele.

Prancūzai geria
karštą šokoladą, pagamintą iš puodelio pieno, pusės puodelio grietinės, pusės puodelio cukraus ir puodelio smulkinto juodo šokolado - viską kartu šildo iki šokoladas ištirpsta. Tirštas ir super saldus daiktas gaunasi :)


Rusišku vadinamas
karštas šokoladas, kaip ir priklauso, yra su laipsniais :) Jei norit pabandyti, į puodelį pilkit 50 g vanilės skonio degtinės, 20 g likerio ir viską užpilkit 120 g paruošto karšto šokolado. Šitas tai tikrai sušildys kaip reikiant :)


Kitas alkoholinis-mėtinis karštas šokoladas yra gaminamas Amerikoje - tiesiog įmaišant apie 30 gramų mėtinio likerio. Puošiam, aišku, mėtų šakele :)

Dar amerikiečiai mėgsta pridėti tirpios kavos granulių - ir skanauja kavos skonio karštą šokoladą.


Meksikiečiai
negali apsieiti be čili pipiriukų - būtent jų milteliais jie skanina karštą šokoladą. Jei čili per daug egzotiška, tai kvapieji pipirai irgi reikalo nepagadins - patikėkit, ragavau.


O kokį jūs karštą šokoladą esat išbandę ar ragavę?

7 po to ėmė ir dar prikomentavo:

Unknown said...

Wow, labai skaniai rodosi. Reiks pasidaryt ką nors :)

Anonymous said...

Prie imbierinės kakavos. Tu ten kokį tai labai prašmatnų cukrų naudoji ar tik nuotraukoje jo spalva taip neįprastai atrodo?

Anonymous said...

"O kokį jūs karštą šokoladą esat išbandę ar ragavę?"

Va šitą
http://www.delona.lt/295,karstas-sokoladas-ciocao-esserre-100g.html
ragavau. Tikras skanus, tirštas šokoladas, beje, ilgai nestingsta :)

Anonymous said...

O kartais uzpylus visa ta citrusini-gingerini gėri verdanciu vandeniu, neisnaikinam visu ten buvusiu vitaminu? (: bet siaip tai skaniai atrodo, reiks pabandyt

Namų Darkytoja said...

Dovile, fotografuojant po ranka buvo rudas cukrus, bet puikiausiai tinka ir paprastas baltas.

Shiny, verta dėmesio pastaba apie vitaminus - pasidomėsiu :)

rūtuliukas said...

seilė tik nutyso.. bet vis pieno nenusiperku. Gal jau laikas būtų? O deLonos šokolado turiu spintutėj. bet vis tas pienas, kurio nenusiperku, patrukdo :))

mažoji renovacija said...

superiniai gėrimukai, mėgstam su vyru ir mes eidami pasivaikščioti šaltesnę dieną į termosiukus įsipilti ko nors karšto. namuose karštų gėrimų nesinori gerti, nes ir taip visada labai šilta. po renovacijos butas puikiai šilumą išlaiko, kartais kai per daug pasišildom ir langą atidaryti reikia :D p.s. arbata su imbieru mano visų laikų mėgiamiausia..

Post a Comment

Rėžk drąsiai!

Blog Widget by LinkWithin
Search Engine Submission - AddMe