kalėdinė eglutė

Tik kelios valandos belikusios iki 2009-jų - todėl skubu sveikinti ir dar vieną šventinį skanėstą parodyti. Saldaus stalo puošmena ir vaikų džiaugsmas - Kalėdinė eglutė :)
Iškepa ji visai greitai, truputį užtrunka tik išpjaustyti ir papuošti, bet juk tai labai malonu, todėl nuo tada, kai kažkur bešvęsdama išvydau kokių dešimties aukštų grožį, kepu ir pati.
Esu dar mačiusi variantų iš sluoksniuotos tešlos, bet man labiau prie širdies tokia minkšta, kalėdinės tešlos eglutė :)
Taigi, pradžiai reiktų turėti va ko:
  • 100 g sviesto
  • tris kiaušinius
  • po penkis šaukštus rudojo ir tiek pat paprasto cukraus
  • žiupsnelį druskos
  • puodelį kefyro
  • apie 300-400 g miltų
  • 2 šaukštelius kepimo miltelių
  • šaukštelį malto imbiero
  • vieną ar du šaukštus cinamono
  • cukraus pudros ir dar kokių kitokių grožybių papuošimui.
Abipusė lygiuotėPirmiausia gerai išplakiau kiaušinius su abiem cukrumis ir druska.

Tada supyliau išlydytą sviestą bei kefyrą ir išmaišiau.

Kitam inde sumakalavau apie pusę reikalingų miltų, kepimo miltelius, cinamoną, imbierą, dar sugalvojau šįkart ir pusę šaukštelio maltų gvazdikėlių įdėt :)

Miltų mišinį bėriau į pirmają masę ir maišiau, vis pridėdama likusių miltų, kol gavau tirštą tešlą, panašią į daromą biskvitui.

Na, tokia kaip kaimiška grietinė - vos krentanti iš šaukšto :) Orkaitę įkaitinam iki kokių 200 laipsnių, tešlą supilam į kepimo popierium išklotą skardą ir pašaunam 15-20 minučių, priklausomai nuo storio.

Kol viskas kepa, jei neturite skirtingų dydžių žvaigždžių formelių, reikia jas nusipiešti. Aš imu popieriaus lapą, nubrėžiu spindulius, atsižymiu ant jų daugmaž vienodus atstumus ir sujungiu. Jei žvaigždė nelabai proporcinga, nenusiminkit ir nepulkit ieškot milimetinio popieriaus - kai sukonstruosim eglutę, nieko nesimatys. Ir galiu pažadėt - svečiai mieliau ją ragaus, nei matuos :) Na, nebent jūsų svečiai yra kokie nors dėl tikslumo išprotėję architektai ir matematikai :)

Kai pyragas iškepęs ir forma paruošta, reiktų palaukti kol jis atvės ir imtis pjaustymo. Aš turiu tradiciją palaukti per trumpai - jūs galit jos ir nesilaikyt :) Taigi išpjaunu didžiausią žvaigždę, apkerpu formą ir pjaunu mažesnę. Ir taip kol nelieka tešlos :) Juokauju - geriausia apgalvoti, kiek ir kokio dydžio žvaigždžių išeis iš pyrago. Galima kepti kelias skardas ir konstruoti eglutes-milžines :) Jei turit vaikų, jiems patiks pjaustymo procesas, nes galės suvalgyti atlikusius gabalėlius :) Pas mane tuo užsiima vyras. Ir galiu pridurti - užsiima labai greitai :)

Eglutės forma priklausys nuo žvaigždžių skaičiaus ir skirtumo tarp jų dydžių. Kuo jų daugiau, o skirtumas mažesnis, tuo eglutė aukštesnė ir siauresnė. Kuo žvaigždžių mažiau ir skirtumas tarp jų dydžių didesnis, tuo eglutė žemesnė ir platesnė.

Viską sukonstravus, reikia imtis puošybos. Galima barstyti pudra, ar baltomis/žaliomis kokoso drožlėmis. Galima spalvotais pabarstukais ar net glajum.

Kažkuriais metais, kai dalyvavau Kalėdų šventėje, kur buvo daug vaikų, iškepiau tokią eglutę ir papuošiau ar tai "Skittles" ar tai "M&M" žirneliais :) Ištirpo beveik ore :) Taigi, pasitelkiam fantaziją ir pirmyn :)

Šįmet mano eglutė nedidelė - Naujuosius sutiksiu mažam būrelyje žmonių. Linkiu ir jums artumo, jaukumo, šilumos ir meilės artėjančiais metais :)

3 po to ėmė ir dar prikomentavo:

Puanc said...

Labai gražu ir įdomu. teks palaukti metelius ir kitoms šventėms būtinai pasidaryti. Liuks!

Anonymous said...

Sveiki, pasiilgom super-duper-akcijų apžvalgos! :)

Namų Darkytoja said...

Oi, tuoj bėgu rašyt :)

Post a Comment

Rėžk drąsiai!

Blog Widget by LinkWithin
Search Engine Submission - AddMe