obuolių - braškių pyragas

Šis pyragas itin mėgstamas mano vyriškio ir draugų, tikiu, patiks ir jums. Tik turiu prisipažinti, kad šitas šventinis kepinys nėra mano sugalvotas ar paveldėtas, tai sudarkytas Jamie'o Blackberry and apple pie receptas :)
Dar peržvelgsiančius ir norėsiančius įsidėti į bandymų lentyną šitą pyragą turiu perspėti, kad jis gražiausias skardoje, o lėkštėje tas vaisių-skysčio įdaras išteka ir atrodo ne taip patraukliai. Tačiau skonis tikrai puikus, ir vistiek gaunasi taip gardu, kaip sako Oliveris - happy days! :)
Pyragui šventiškumą suteikti lengva įdarui pasirinkus nekasdieniškus vaisius - fantazuoti čia galima be galo, tik svarbu rinktis vieną ingridientą saldesnį, kitą - rūgštoką. Esu bandžiusi ir galiu rekomenduoti kriaušių-juodųjų serbentų, obuolių-raudonųjų serbentų, bananų-apelsinų, bananų-kivių derinukus. Vis bandau atrasti, kaip padaryti, ad skonis liktų, o to skysčio būtų kuo mažiau :)
O šioms Velykoms pamėginau obuolių-braškių skonį. Jam išgauti reikės:
  • trapios tešlos kamuolėlio - saviškę dariau iš 250 g miltų, 125 g sviesto, 50 g cukraus pudros, 1 kiaušinio, šlakelio pieno, trupučio citrinos žievelės. Proceso, manau, pasakoti nereikia, tik nepamirškite pašaldyti bent valandelę ir kočioti per plėvelę - bus lengviau :)
  • trejeto didelių saldžių obuolių
  • apie 300-400 g braškių, kurios šiuo metu dar tikrai pakankamai rūgščios
  • kelių gabalėlių sviesto, 1 kiaušinio, kelių šaukštų cukraus - lipdymui ir aptepimui.
Kol tešla šaldytuve, paruošiau įdarą - obuolius nulupau, supjausčiau didokomis skiltelėmis, braškes perpjoviau pusiau ir viską atsargiai išmaišiau su trim šaukštais cukraus. Jamie's dar viską pakepina svieste ir deda imbiero bei imbiero sirupo, bet aš šitą žingsnį praleidau - imbieras po žiemos jau atsibodęs, o ir ne su viskuo tinka, sviesto ir taip pakanka šitam pyrage, be to, skanųjį rezultatą pasiekiu greičiau :)
Ir toliau viskas taip paprasta - tešlą padalijau į dvi dalis, maždaug tokio dydžio jos gavosi:
Iškočiojau, įdėjau į kepimo skardą ir lengvai pervažiavau kočėlu, kad nusiimtų išlindę krašteliai.
Tada vidun keliauja įdaras, reiktų suformuoti iš jo nedidelį kalnelį ir apmėtyti jį sviesto gabalėliais:
Likusio tešlos gabalėlio irgi buvo nepasigailėta - jis irgi pakliuvo po kočėlu, tačiau vėliau gavo garbės būti uždėtas ant pyrago viršaus. Prieš tai nepamiršau patepti jau įdėtos tešlos kraštu išplaktu kiaušiniu - kad suliptų ir kepant neatsidarytų :)
Viršutinio tešlos gabalo kraštelius galima užspaudyti ir nupjauti, bet tuomet teks arba juos išmesti arba klijuoti iš jų papuošimus ant pyrago viršaus. Man labiau patinka juos tiesiog gražiai užlankstyti į viršų (galima ir gražiau nei man gavosi :)
Pyragą telieka aptepti likusiu plaktu kiaušiniu (irgi galima kruopščiau tepti negu aš patepliojau :), apibarstyti cukrumi, ir cinamonu, kurį pamiršau :) Užtai nepamiršau kelių skylučių prapjauti, kitaip pyragas kepdamas prasprogs kurioj pats norės vietoje ir galite vietoj pyrago skanauti tokį įdomiai atrodantį ugnikalnį (kalba karti patirtis :)

Šitą grožį šauname kokiai 30-40 minučių į įkaitintą iki 180°C orkaitę (jei vaisiai kietesni ar didesniais gabalėliais, prireiks ir 50-60 min, o bananams užtenka ir 25-30 min) ir laukiame laukiame laukiame :)
Kai praeis pakankamai laiko, pyragas bus parudavęs, o viduje girdėsis, kaip čirškia ir spraga savo sultyse vaisiai, galima traukti lauk. Mmmm....
Kaip sakiau, lėkštėse jis neatrodo itin patraukliai, bet nepaisant to, skarda ištuštėja dar jam neatvėsus :) Skanaus ir linksmų Velykų! :)

4 po to ėmė ir dar prikomentavo:

Forelle said...

Aš vis galvoju, o jeigu vaisius prieš tai pabarstuti pora šaukštų krakmolo? Nes aš irgi noriu su mažiau sulčių

Namų Darkytoja said...

Galvojau apie tai, bet bijau, kad tada vietoj skysčio gausis toks kisielius :)

Forelle said...

Aš pora kartų kepiau, bet nė karto ir neišdrįsau pabarstyti, kad visiškai reikalo nesugadinčiau. O mano skanieji derinukai: obuoliai+spanguolės ir bananai+mėlynės.

Milda said...

As tai skysty nematau problemos.. Nereikia padazo :)

Post a Comment

Rėžk drąsiai!

Blog Widget by LinkWithin
Search Engine Submission - AddMe