kriaušių-raudonųjų serbentų pyragas

Kriaušių savaitei atėjus, prisiminiau šitą pyragą, gamintą dar vasarai įpusėjus, bet taip ir nepaskelbtą. Teko pasikuisti fotoaparato atmintyje nuotraukų, bet dar ilgiau teko sukti galvą, kokį ir iš kur ištrauktą receptą sudarkiau... Prisiminiau :) Dariau pagal Sonatinos kriaušių pyragą.
Kaip visada, darkyti recepto neplanavau - ieškojau, kur panaudoti kelias bebaigiančias pernokti kriaušes. Receptas patiko ir toks, koks yra, bet apsižiūrėjau, kad migdolų drožlių turiu vos porą šaukštų, nekalbant jau apie maltus. O dar čia žvilgsnis užkliuvo už dubens raudonųjų serbentų šaldytuve, kuriems recepto planavau ieškoti kai sunaudosiu kriaušes. Va, tada ir gimė mintis sudėti juos kartu - kriaušių saldumas ir serbentų rūgštumas, kodėl gi ne..?
Dar pridėjau daugiau cukraus, išėmiau citrinos žievelę ir sultis, neturėjau vanilės ekstrakto, bet radau migdolų, koregavau kai kuriuos kiekius... Žodžiu, savam stiliuj :D
Taigi, sudarkius originalų receptą, sunaudojau:
  • 175 g sviesto
  • 150 g cukraus
  • šaukštelį migdolų ekstrakto
  • 2 kiaušinius
  • 250 g miltų
  • šaukštelį kepimo miltelių
  • pusę šaukštelio sodos
  • šaukštelį tarkuoto muskato riešuto
  • 140 ml grietinės
  • 3 sultingas ir saldžias kriaušes
  • dubenėlį raudonųjų serbentų
Sviestą išsukau su cukrumi, ekstraktu ir kiaušiniais.
Į gautą masę nukeliavo miltų, druskos, kepimo miltelių, sodos ir muskato mišinys, o galų gale ir grietinė. Tešlą turim :)
Kriaušes nulupau ir supjausčiau riekelėmis. Serbentai atsisveikino su šakelėmis - lengviausia ir greičiausia tai daryti naudojantis paprasčiausia šakute - net nežinau, kur šitą būdą nužiūrėjau :)

Apdorojus kriaušes ir serbentus pamačiau, kad abiejų turiu tikrai daugiau nei vienam sluoksniui. Todėl susiradau aukštesnę formą, ir pasiryžau daryti du. Taigi: tešla-kriaušių riekelės-serbentai...

Vėl tešla...Ir vėl kriaušės-serbentai...
Vos vos užteko tešlos paskiausiam sluoksniui, bet šiaip ne taip aptepliojau :)
Nepaisant to, tiek kriaušių, tiek serbentų dar liko, bet ne bėda - buvo kuo nuraminti skrandį laukiant, kol pyragas iškeps. Kepė apie 40 minučių, 180° C orkaitėje.
Perpjovus tie du sluoksniai nelabai matėsi - aiškiai per mažai tešlos tarp jų sudėjau, todėl gavosi toks vienas platus vaisių sluoksnis su šiek tiek tešlos :)
Bet kokiu atveju, šis mažas nepasisekimas skonio negadino. Ragavome ir gardžiavomės :) Gal cukraus reikėtų dar bent kelių šaukštų, nes paragavus kąsnį su daugiau serbentų, susiraukdavome kaip citrinos atsikandę :) Arba mažiau tų serbentų tiesiog :)

Pabaigai - klausimas visai ne į temą :) Turiu nemažai aitriųjų paprikų, ir kilo mintis jas užkonservuoti į stiklainėlius - gal kas turite laiko patikrintą marinato receptą?

0 po to ėmė ir dar prikomentavo:

Post a Comment

Rėžk drąsiai!

Blog Widget by LinkWithin
Search Engine Submission - AddMe