namų tvarkymas: greičiau ir efektyviau

Taip, toliau tęsiu tą mažytę naują patarimų seriją :) Savaitgalį tvarkydami namus su vyru įsikalbėjome apie tai, kaip mes su juo vis dar skirtingai suvokiame, nuo ko pradėti ir kaip ką valyti. Ech, tie vyrai, reikia džiaugtis, kad išvis padeda, bet tada pamaniau, kad gal ne tik vyrams, bet ir pradedančioms šeimininkėms padėtų toks įrašas. Kaip sakė mano vyras, jis net nesusimąsto, ką po ko reiktų tvarkyti ir jam net galvon nešauna, kad namų tvarkymas vyksta pagal savotišką "sistemą". Tiesiog daro, ką jam pasakau, arba sutvarko, ką mato esant netvarkinga, ir nemato skirtumo, ar pirma valyti dulkes, ar siurbti kilimus...
Žinoma, svarbiausia apskritai tvarkytis :) bet aš tikiu, kad žinant kelias gudrybes ir susidėliojus viską sistemingai, tas procesas bus trumpesnis, efektyvesnis ir dėl to netgi malonesnis. Taigi patyrusios šeimininkės gal ir nesužinos daug naujo (bet visada gali paprieštarauti ar pridurti komentaruose), tačiau manau bus skaitytojų, kuriems pravers mano patirtis ir pastebėjimai.

via plan59.com

1. Geriau anksčiau, nei vėliau
Labai paprasta ir lengvai atsimenama taisyklė - visokios dėmės ir plėmai išvalomi lengviau vos jiems "įvykus". Kuo ilgiau delsite, tuo sunkiau bus išvalyti. Pavyzdžiui, žinau iš patirties, kad pomidorų padažo dėmė išsiplauna puikiai, jei į jos "gimimą" sureaguojama tuoj pat :) Išmokau po to, kai virtuviniai rankšluosčiai, kurie su tokia dėme pateko į skalbinių krepšį, net po kelių skalbimų ir visokių priemonių išbandymo išdavikiškai demonstravo rausvas dėmes...
Vienintelė išimtis šiai taisyklei yra paprasčiausias purvas, kuris pakliūna ant kilimų dar šlapias - jį lengviau tiesiog susiurbti išdžiuvusį.

2. Iš viršaus į apačią
Su žemės trauka nepakovosi, kad ir kokia išradinga šeimininkė būtum :) Todėl namus reikia tvarkyti iš viršaus į apačią - pradėkime nuo lubų kampučių, palubės lempų, paveikslų rėmų, lentynų. Leiskimės žemiau ir nuvalykime baldų paviršius bei palanges. Galiausiai imkimės grindų. Juk viskas krinta žemyn, o laikantis tokios krypties, nereiks jokio paviršiaus valyti du kart.
Ši kryptis galioja ir plačiąja prasme - tvarkant namą, pirmiausia reiktų imtis aukščiausio aukšto. Tinka ji ir pačia siauriausia prasme - juk langą ar veidrodį irgi valome nuo viršaus į apačią.

3. Sausai, po to šlapiai
Tvarkantis namus, pirmiausia reiktų atlikti tuos valymo darbus, kurie yra "sausi" - nuvalyti dulkes, išsiurbti kilimus; ir tik po to pereiti prie "šlapių" - langų valymas, grindų valymas. Manau, logikos čia ilgai aiškinti nereikia.

4. Laikas irgi padeda
Paradoksas - greičiau sutvarkyti namus padės ir laiko "tempimas" :) Na, gal ne visai tempimas, greičiau laiko ir darbų planavimas. Pavyzdžiui, prieš pradedant tvarkyti virtuvę, apipurkškite valikliu tą aptaškytą dujinę viryklę ar su kalkių apnašomis susidraugavusią kriauklę. Kol nuvalysite visus kitus paviršius, sutvarkysite maisto atsargų spinteles ir išvalysite šaldytuvą, chemija bus padariusi savo darbą ir užteks dujinę viryklę ar kriauklę nuvalyti ir nuplauti, be jokio trynimo ar brūžinimo, kuris ne tik reikalauja jėgų bei laiko, bet ir gadina paviršius.
Nors laiko planavimas man nesvetimas, šį jo pritaikymą namų tvarkyme perėmiau iš savo vyro. Kažkada, kai tik pradėjome gyventi kartu, paprašiau jo sutvarkyti ir išvalyti vonios kambarį. Po 15 minučių jis atėjo ir paklausė, ką man dar padėti, kol vonia "valosi" :) Užmečiau ten akį ir supratau vyriškos logikos žavesį - vonia, vonios kriauklė, dušo kabinos sienelės, unitazas ir net veidrodis buvo nupurkšti atitinkamais valikliais ir tikrai "valėsi" patys. Mano nuostaba buvo nesuprasta, nes jam tai atrodė savaime suprantama. Sutvarkęs balkoną ir atlikęs dar kelis darbelius, po to jis visą vonios kambarį išvalė iki blizgesio tik per 20 minučių...

5. Įdarbinkite tinkamus pagalbininkus
Ne, turiu omenyje ne kokį samdomą Misterį Properį, o tiesiog tai, kad turint reikiamus ir kokybiškus įrankius bei priemones, namų tvarkymas bus lengvesnis ir greitesnis :)
Pirmiausia išsirinkite jūsų namų paviršiams tinkamus valiklius ir ploviklius. Geri valikliai pigūs nebūna - galėčiau įrodyti šimtais istorijų. Sutaupyti galima renkantis universalias priemones, tačiau kai kurie paviršiai - pavyzdžiui, viryklės su stiklo keramikiniu paviršiumi, parketas, plaunami tapetai - reikalauja specialių valiklių ir čia taupyti nepatartina. Naudojant specialias priemones tokie specifiniai paviršiai tarnaus ilgiau, mažiau rizikuosite juos nevykusiai "padailinti" ar net sugadinti.
Kai kalba eina apie specifinius ar jautrius paviršius, aš linkusi pasitikėti jų gamintojų rekomendacijomis, kaip ir su kuo jie turi būti valomi - juk kas geriau, jei ne pats gamintojas, žinos, kaip prižiūrėti jo prekę? Rekomendacijas paviršiams ir įspėjimus rasite ir ant pačių valiklių pakuočių. O jei jau bandote kokį naują valiklį arba norite juo valyti kokį nors specifinį paviršių (kad ir paveikslo rėmą ar kitokį medinį daiktą), geriau atlikite mažą testą nematomoje daikto/paviršiaus pusėje, kad įsitikintumėte, kad valiklis ir paviršius tikrai nesureaguos "piktybiškai"... Ir niekada nepurkškite/nepilkite valiklio tiesiai ant paviršiaus - net jei jo skiesti nereikia, pilkite ant šluostės, ir tuomet testuokite ar valykite. Pastarieji du patarimai iš karčios patirties :)
Žinoma, valikliai nebūtinai turi būti cheminiai, aš vis mėgstu savo patarimuose įdėti liaudiškų, ekologiškesnių priemonių - apie tokias būtinai dar rašysiu, nes jos tikrai nenusileidžia efektyvumu, o juo labiau kaina.
Dėl įrankių - jų tikrai daug nereikia. Pažįstu namų šeimininkių, kurios ir be dulkių siurblio išsiverčia... Turėkite dar šluotą ar šepetį grindims plauti, kibirą ar didesnį dubenį, guminių šluosčių, kempinėlių, sausų šluosčių, grindų šluostę. Apsižvalgykite buities skyriuje parduotuvėje - galbūt akį patrauks dar kas nors, kas gali jums palengvinti ir pagreitinti namų tvarkymą - speciali dulkių šluostė, stiklo valymo įrankis ar pan.

Tik penki patarimai, bet pagal juos tvarkant namus "sistemiškai" ir tinkamai pasiruošus, tikrai pastebėsite, kad darbas einasi lengviau bei greičiau. Kaip visuomet, labai laukiu papildymų komentaruose - neabejoju, kad kiekviena/-as turite savo gudrybių, kaip greičiau įsileisti švarą į kiekvieną namų kampelį :)

P.S. Čia priėjo mano vyras, ir pasakė, kad įdomiausių ir mažiausiai girdėtų patarimų ne tik namų tvarkymo, bet ir maisto gaminimo klausimais sulaukčiau iš viengungių vyrų, negyvenančių su mamomis ar draugėmis - juk visus metodus jie sugalvoja ir išranda patys, vadovaudamiesi ta vyriška logika, kuri moteris kartais labai nustebina, tiek blogąja, tiek gerąja prasme... :D

18 po to ėmė ir dar prikomentavo:

Vilma said...

Dėl tvarkymosi galiu pridėti dar vieną per gyvenimą atrastą "dėsnį" - kuo labiau palaikoma tvarka kasdien, tuo greičiau viskas susitvarko per savaitgalinį tvarkymąsi. T.y. jei po indų plovimo kriauklę lengvai išplauti, padarant kelis mostus kempinėle, nereikės vargti ją ilgai nuobodžiai šveičiant po ilgesnės pertraukos. Jei vakare visus skaitytus laikraščius, žurnalus, naudotus daiktus sudėti į savo vietas, po savaitės butas neatrodys kaip po karo ir nereikės savaitgalį su daiktų krūva lakstyti po kambarius ieškant jiems vietų ir t.t. Idėja tokia, kad kasdien palaikyti tvarką visai nesunku, o kai butas "beveik tvarkingas" net ir rimtesnis švarinimas ilgai neužtrunka. Čia iš mano patirties... ;)

Bet vat vienas dalykas, nenuodantis man ramybės - dulkės! Kuom jas valyti, kad vos apsisukus paviršiai vėl nebūtų dulkėti? Banžiau ir drėgnuoju, ir sausuoju būdu - ta pati bėda... Ką naudoja Namų darkytoja? :)

Živilė said...

Ačiū už puikius patarimus! :))))))

Namų Darkytoja said...

Vilma, be abejo, tikrai vienas iš geriausių būdų sutrumpinti savaitinių tvarkymųsi laiką - nešovė galvon įrašyti :) Ačiū :)

Dulkės ir mane kankino kelis metus, nes gyvenau tokiam bute, kur vos ne akyse matėsi, kaip nuvalius vėl jos sėda... Manau, parašysiu įrašą apie tai atskirą, nes teko paieškoti išeičių...

Živile, ačiū, kad perskaitei :)

Vilma said...

Namų Darkytoja - LABAI lauksiu įrašo apie tai! :)

Dovydas Sankauskas said...

Kaip viengungis pritariu tavo vyrui 100%.

Anonymous said...

sveikos merginos. as dirbu toki darba, kad darkau uj valau namus todel ir karts nuo karto pasidairau patarimu. papauola man ir tokiu namu kurie metus buna nei karto envalyti ir net neprasiurbliuoti, tai tikrai toki atveju enbegalioja taisykles kurios cia isvardintos. tada pirmiasiai turi issisiurbti nes dulkes skraido. tada issivalai viska ir vel siurbliuoji. o tuose namuose kur baltos grindys tai net ir isplovus grindis dar tenka prasiurbti. kai tvarkausi savo namuose o tai buna karta per 2-3 savaites (ups net sarmata pasidare) tai pradedu nuo virtuves. orkaite ispurskiu, kaitlente ir kriaukle o tada jau prasideda spinteliu kraustymas. dureliu sveitimas kad nesimatytu pirstu anspaudu, plyteliu blizginimas ir ziurek jau vakaras. jei neaptingus tai dar vonios plyteles nublizginu, tulika atsveiciu ir tai dienai gana ;) sekancia diena ciumpu kuri nors kambari ir prasideda pirmiasiai lovu ar sofu atstumdymai, ten issiurbimai o tada jau dulkeles ir grindys. bet kaip man pikta kad tos dulkes renkasi net ir tame kambaryje kur mazai buni :( mane labiausiai nervina jei matosi ant spinteliu pirstai ar skuduriuko braukymai, ar ant plyteliu. tad daug visokiu priemoniu isbandziau kovai su tuo. dziaugiuosi radusi "Apta" serveteles, jos gan gerai nuvalo spinteliu dureles, siuksliadeze o va plytelems, taurems labai liuks su actu. tingiu as tas taures blizginti tai nusiperku 2-3 butelius acto ir pripilu i kelias taures, vazas ir kitus stiklinius indus o tada kai pastovi su actu kokias 5 min pilu is vienos i kita o is dar vienos perlieju per virsu actu. tai drauges manes vis klausia kiek laiko as skiriu tauriu blizginimui :D su actu valau ir saldytuva ir langus. actas gerai naikina kvapus, na jo jis pats smirda bet jis isgaruoja ir issinesa kitus kvapus. actas net is batu naikina negera kvapa. tik jau i batus nereikia jo pripilti :D mano drauge dirba kontroleje kur tikrina valgyklu, kaviniu higiena tai sake ta valgykla kuri viska valo actu tai pas juos is paseliu niekas neuzauga. nesupratau kas ten turi augti, bet kazkokie negerumai. zodziu pasake, kad actu valyti tikrai apsimoka nes nekenksminga, svaru ir isdezinfekuota o dar ir pigu. apie 2 lt butelaitis. va kaip as cia nevietoje issipleciau. sorry

Anonymous said...

Labas visiems,
Labai mėgstu švarą ir tvarką, bet nemėgstu tvarkytis. Štai ir dabar turėjau tvarkytis, bet tingėdama dar bandau prastumti laiką :)
Žinau tik vieną labai veiksmingą patarimą, kurį davė viena namų tvarkytoja-profesionalė. Tai, nesiblaškyti! Pradėjus vieną kambarį tvarkyti, užbaigt iki galo, o tik tuomet persikelti į kitą.

Arijus said...

Man asmeniškai daugiausiai laiko atima sienų plytelės , nes kol nuvalai, nublizgini tai užima laiko.. :)

Magnolija said...

Man tai neužtenka dujinės viryklės tik nupurkšti valikliu ir po to nuplauti. Kažkodėl vis tiek turiu pašveisti, o tai užima gana daug laiko.

Mantas said...

Kol nepakeitėm dulkių siurblio gan nemažai vargom su namų tvarkymu, bet neseniai nusipirkom Samsung VC-C52E5V3O ir viskas gan smarkiai palengvėjo:)

Anonymous said...

Man didžiausias vargas tai su dujinės kaitlentės valymu, niekaip nerandu tinkamų priemonių...:(

Arijus said...

Mes statomės naują namą bet žinau, kad bus nesunku tvarkytis, nes pvz plytelės svetainei jau išrinktos tai bus lengva ir plauti grindis. Vonioje, kolidoriuje taip pat:)

Unknown said...

Na tikrai sutinku, kad kasdienis tvarkymasis padeda išvengti ilgų valandų tvarkymosi savaitgalį. Tačiau kaip ten bebūtų, vis vien vieną dieną savaitėje skiriu namų švaros palaikymui. Mano pagalbininkas yra kokybiškos švaros prekės, su kuriomis nesunkiai pašalinami nešvarumai. O dėl dulkių, tai dar neatradau kito būdo jas naikinti, kaip tik valyti drėgna šluoste. :)

Unknown said...

Na tikrai sutinku, kad kasdienis tvarkymasis padeda išvengti ilgų valandų tvarkymosi savaitgalį. Tačiau kaip ten bebūtų, vis vien vieną dieną savaitėje skiriu namų švaros palaikymui. Mano pagalbininkas yra kokybiškos švaros prekės, su kuriomis nesunkiai pašalinami nešvarumai. O dėl dulkių, tai dar neatradau kito būdo jas naikinti, kaip tik valyti drėgna šluoste. :)

IjaSilvija said...

Na jūsų minimu valikliu ne tik šiukšliadėžės gerai nuvalomos, jau pati tuo įsitikinau. Super. Švara namuose privaloma, tad tvarkomės tikrai dažnai.

profesionalios said...

O taip, puikūs patarimai, kažkaip natūraliai juos sužinojau per gyvenimą. Tvarkausi po biškį kiekvieną dieną, taip neapsikuičiu ir nereikia po to visą pusdienį plušėti savaitgalį. Tiesa, ir geras priemones esu susipirkusi, kas palengvina vonios ir virtuvės valymą.

namams said...

Taip visada ir darau, nuo viršaus į apačią. Tiesa, su apačia dirba robotas siurblys, man tenka tik dulkes nuvalyti. Ir labai džiaugiuosi, nes mano lietom kriauklėm ir visiem stalviršiam nereikia daug priežiūros, valau dažniausiai su paprasta šluoste ir bet kokiu valikliu.

Wool Mongolian said...

Tinkamas valymas yra būtinas. Labai mėgstu puošti savo švarų butą, dekorą mėgstu papildyti natūraliais aksesuarais, tokiais kaip vilnonės antklodės, patalynė miegamajam.

Post a Comment

Rėžk drąsiai!

Blog Widget by LinkWithin
Search Engine Submission - AddMe