moliūgai - kaip išsirinkti

Ech, ta moliūgų savaitė :) Privertė gerokai informacijos apie moliūgus tiek prisiminti, tiek pasieškoti.
Pirmiausia - apie pačio moliūgo pasirikimą. Jei rinksitės turguje ar pas ūkininkus, pamatysit, kad moliūgai būna ne tik dideli, apvalūs ir oranžiniai. Pasaulyje yra tūkstančiai jų rūšių - pradedant labai dideliais, kurie auginami perdirbimui, baigiant mažulyčiais įvairių formų ir spalvų dekoratyviniais moliūgais. O kuriuos geriausia rinktis gaminant?
Na, pirmiausia reikia skirti, kas yra 'pumpkin', o kas 'squash'. Lietuviškai, deja, abu žodžiai reiškia moliūgą. Iš tikrųjų, 'pumpkin' yra tikrasis moliūgias, o' squash' - jau arčiau apvaliųjų cukinijų ar aguročių.
Maistui labiausiai tinkami pumpkin'ai yra šie:
1. Baby Bear - mažiukai, tvirti, ryškiai oranžiniai moliūgėliai, tinkantys tiek saldiesiems, tiek antriems patiekalams.


2. Crown Prince
- irgi nedideli, bet pilkos spalvos. Viduje ryškiai geltoni. Labiau tinka nesaldiems patiekalams.


3. Delicata
- pailgi dryžuoti moliūgai, puikiai tinkantys įdarytiems patiekalams. Turi tokį skanų riešutų skonį.


4. Small Sugar
- atrodo visiškai kaip Baby Bear, tik didesni ir kartais 'pailgesni' :) Bet užtai yra labai saldūs, todėl tinkamiausi pyragams ir kitiems saldėsiams.


5.
Sweet Dumpling - mažiukai, iškilusiomis rievėmis. Dažniausiai būna žaliai-baltai dryžuoti, bet yra atmainų ir oranžiniai-žaliai dryžuotų. Nedideli, gražučiai, saldūs :)


6.
Sweet Mama - tamsiai žali, mažučiai moliūgėliai su ryškiai geltonu minkštimu. Labai tinkami įdarymui - tiesiog išskobkite, paprieskoniuokite, įdarykite savo mėgstamiausiu įdaru ir į orkaitę :) Nėra labai saldūs, nepaisant pavadinimo.


O dabar apie 'squash' tipo maistinius moliūgus.

1. Butternut - pats dažniausias viso pasaulio virėjų pasirinkimas. Pailgos kriaušės formos, gelsvos, rusvos, kreminės arba baltos spalvos su ryškiai geltonu minkštimu. Turi puikų skonį, primenantį riešutus (iš čia ir pavadinimas), kuris, paryškintas cinamonu, muskatu ir ruduoju cukrumi, tampa nepakartojamu.


2.
Spaghetti Squash - geltonas apvalus squash'as ypatingas tuo, kad pakaitinus jo minkštimas sukrenta į spagečių pavidalo masę. Užtenka pridėti mėgstamo salotų užpilo, ir turime puikias salotas garnyrui :)


3. Turban Squash - tikrai mačiau daug kartų ir Lietuvoje pardavinėjant. Gražiai atrodo, būna labai spalvotų, skirtingų spalvų maišalynių. Labai tinka įdarymui, yra tvirtas ir skanus.


4. Onion Squash - kaip pavadinimas pasakinėja, nedidelis, svogūno formos, šviesiai oranžinis squash'as. Lietuvoj matyti neteko. Minkštas, ilgai nesilaiko, bet iš jo gaunasi puikios košės, sriubos, padažai.


5. Acorn Squash - maži, tamsiai žali, šiek tiek smailėjančiu galiuku ir giliai 'kantuoti'. Kad nereiktų vargi lupant, perpjaukit pusiau, paprieskoniuokit, įdarykit puseles ir turit puikų ryškaus skonio patiekalą. Minkštimas kol šviežias, turi šiek tiek kartumo, kaip pipiriukais pabarstytas atrodo :) Bet iškepus tai tampa labai dideliu privalumu :)


Dar svarbu perkant moliūgą - išsirinkite tą, kuris yra vidutinio dydžio, turi būdingiausius savo veislei ypatumus, yra 'neišsikraipęs', nepažeista, be įtrūkimų ir nesusiraukšlėjusia odele, tvirtas, kietas, sunkus, atrodo šviežias. Moliūgo odelės spalva turi būti vientisa, t.y. jei jis oranžinis, tai oranžinis turi būti visas, be jokių kitos spalvos dėmių.
Na, ir aišku, išsirinkit tokį moliūgą, kad galėtumėt panešti :)
Vėsioje ir saulės neapšviečiamoje patalpoje moliūgus galima laikyti pakankamai ilgai, squash'ai laikosi trumpiau, nes yra minkštesni. Perpjautus geriausia laikyti šaldytuve, ne daugiau nei kelių parų.
Sėkmingo moliūgavimo! :)

5 po to ėmė ir dar prikomentavo:

Anonymous said...

Nu va, kažko tokio iš tavęs ir tikėjausi, versdama rašyt ;) Tu gi tikra ekspertė, pasidalink su žmonėm ta galybe info, kurią vis bandai sukišti visiem draugam į galvą ;)

Namų Darkytoja said...

Tau vis reikia informaciją skleisti, ar ne, plepute? :)

Kokia aš tau ekspertė, aš tik turiu šiek tiek patirties, kad sausainiai bent jau vienodi gautųsi :) Atvirkščiai kaip ne kuriems asmenims :)

Anonymous said...

o tai tipo visų šitų rušių imsi ir nusipirksi pvz maksimoj? (:

Namų Darkytoja said...

Na, Maximoj gal ir rasi pačių elementariausių moliūgų, su tokia preke jiems eksperimentuoti neapsimoka. Bet esu mačiusi dekoratyvinių, taip pat turbanų, butternut ir spaghetti squash.

O šiaip rekomenduočiau ūkininkų turgų - nors patys augintojai veisles retai žino, perskaičius šitą mano įrašą, iš išvaizdos galėsi nuspėt pati, kas per moliūgas prieš tave ;) O ir pasirinkimas būna rudenį nemažas.

Tikiu, kad ateityje, kai moliūgai išpopuliarės, bus įmanoma kelių rūšių nusipirkti ir Maximoj, bent jau sezono metu. Kiek teko lankytis prekybos centruose kitose Europos šalyse, situacija ten ženkliai geresnė nei Lietuvoj. O kaip Švedijoj? :)

rozmarinas said...

Gaila, kad Lietuvoje moliūgą nusipirkti ne taip lengva :(

Post a Comment

Rėžk drąsiai!

Blog Widget by LinkWithin
Search Engine Submission - AddMe