oro drėkintuvas - ne prabanga, o būtinybė

Kaskart prasidedant šaltajam sezonui, vis pagalvodavau apie šį prietaisą. Taip, centrinis šildymas, kaip ir pas daugumą, išsausina orą. Bet jei galvojat, kad dėl to kenčia tik oda, tai žinokit, ne tik. Esant sausam orui, lengviau 'skraido' dulkės ir kitokios smulkiausios dalelės. Jos dar ir sukuria intensyvesnį elektromagnetinį lauką. Todėl dėl sauso oro ne tik 'traukia' odą, bet ir džiūna burna, daugiau kosėjame, jautresniems žmonėms peršti akis. O vaikučius sausam ore greičiau prigriebia slogos ir kosuliai.
Galima kažkiek gelbėtis liaudiškom priemonėm - kas šlapius rankšluosčius deda ant radiatorių, kas dubenių su vandeniu prisidėlioja. Bet jei namuose oro drėgmė ypač maža, jos gelbės trumpam, arba reikės nuolat rūpintis tokių drėkinimo priemonių 'kaitaliojimu' :)
Kadangi, kaip minėjau, galvoju įsigyti oro drėkintuvą, domėjausi šen ir ten, kas tai per daiktas ir ką jis daro. Gal kam iš jūsų irgi pravers šita informacija.
Taigi, oro drėkintuvai būna keturių tipų:

  • karštų garų
  • šaltų garų
  • ultragarsiniai
  • drėkintuvai-oro valytuvai
Pirmieji veikia arbatinuko principu - vanduo kaitinamas, garai išleidžiami į aplinką. Todėl karštų garų drėkintuvai kartu dar šiek tiek pašildo aplinką. Su vandeniu į rezervuarą galima pilti eterinių aliejų, kvapų, kitų inhaliacinių medžiagų. Šie drėkintuvai yra patys pigiausi - kainuoja apie 100 litų, +/- keliasdešimt litų.
Antrieji vandenį į orą išpučia per besisukantį ventiliatorių, todėl garai būna šalti. Šio tipo drėkintuvai ekonomiškesni ir tyliau veikia. Jie neturi šildymo efekto, kaip karštų garų drėkintuvai, bet užtai oras nuo jų tampa gaivesnis. Šaltų garų drėkintuvas piniginę palengvins kokiais 300-500 litų.
Tretieji, ultragarsiniai drėkintuvai, yra patys moderniausi, bet ir patys brangiausi. Jie labai efektyvūs, gali per valandą išgarinti apie litrą vandens. Veikimo principą man nupasakojo smulkiai, bet moksliškai ir techniškai, todėl supratau tiek, kad tas ultragarsas suskaido vandens molekules, o tada tas 'suskaidytas' vanduo išleidžiamas į aplinką. Atrodo jis kaip rūkelis toks :) Kadangi vanduo nevirinamas, šie garintuvai veikia tyliausiai iš visų tipų. Tas rūkelis, pagal pageidavimą, gali būti tiek šaltas, tiek šiltas. Tačiau šiuos garintuvus pildyti galima tik ypač švariu, geriausia šaltinio ar distiliuotu vandeniu, negalima pridėti jokių priedų, taigi jokių eterinių aliejukų :) Jei vanduo bus su priemaišomis, jos nusės visus namus kaip baltos dulkelės. Jei drėkinsite intensyviai, geriau pirkti ultragarsinį drėkintuvą su vandens filtru. Už tokį technikos stebuklą tektų pakloti apie 500-800 litų.
Drėkintuvai-oro valytuvai nuo visų kitų skiriasi tuo, kad valo orą, aišku :) Jie surenka ne tik dulkes ir kitokias smulkiausias daleles, bet ir bakterijas, žiedadulkes ir pelėsius, todėl ypač aktualūs tiems, kas dažnai kosti, serga astma ar kokia alergija. Oro valymas atliekamas orą jonizuojant. Vėl man sudėtingi moksliniai dalykėliai, bet trumpai paaiškinus, veikia taip: oras skaidomas į teigiamus ir neigiamus jonus, kurie dėl savo krūvio pritraukia kitas sklandančias ore daleles, tokias kaip dulkės, ir tada kartu su jomis nusėda. Bėda ta, kad vėlgi nusėda tokio sniegelio pavidalu visuose namuose... Mane paguodė, kad geriau tas nuosėdas periodiškai suvalyti, negu jas sukvėpuot :) Tokie ir kitokie daugiafunkciniai drėkintuvai gali kainuoti jau ne šimtais, o ir iki poros tūkstančių litų.
Visų rūšių drėkintuvai dažniausiai gali išmatuoti esamą oro drėgmę, o tada jau nustačius, kokios jos pageidaujate, ir per kiek laiko norėtumėte, kad oras būtų sudrėkintas, prasideda procesas :) Taip pat renkantis drėkintuvą, reikia pasidomėti, kokiam plotui drėkinti jis skirtas - kad nenusipirktumėte nei per galingo, nei per silpno.
Populiariausius modelius ir kainų ribas galite peržvelgti kad ir Elektromarkto kataloge. O negalėdama atsispirti savo manijai išskirtiniams daiktams, pabandžiau paieškoti ir 'kitokių' oro drėkintuvų. Šituos gražučius mielai paimčiau net kelis, radau japoniškam e-shop'e :)

5 po to ėmė ir dar prikomentavo:

Unknown said...

:) geras straipsnis, čia galima rasti straipsnį kaip pasirinkti oro drėkintuvą drekinkora.lt/lt/content/13-kaip-pasirinkti-oro-drekintuva-1dalis

Akcija oro drėkintuvams  said...

Nežinau, neįsivaizduoju dabar savo buities be oro drėkintuvo...prieš 3 metus nusipirkau pirmą drėkintuvą, tai atrodo kad kitu oru kvėpuoju ir labai gerai išsimiegu, slogos nepuola, nečiaudom namuose. tikrai geras prietaisas

Kristina said...

Tikrai pritariu Jums, oro drekintuvas super dalykas. Nusipirkau dar ne taip ir seniai jį, bet be galo džiaugiuosi. Atsigavo oda, miegas pagerėjo,žodžiu, savijauta pasikeitė į gerąją pusę.

Dovile said...

Matau, kad įrašas nėra naujas, bet geresnės vietos paklausti apie oro drėkintuvus, turbūt ir nerasčiau. :) O kaip dėl šių: https://nit.lt/produktai/oro-drekintuvai/? Girdėjau visai neblogų atsiliepimų, bet nežinau ar tikrai verta pirkti. Jūsų nuomonė man tikrai labai pagelbėtų. P.S. šiuo metu, pas mus namuose yra prisikaupę nemažai pelėsio.

sildykis.lt said...

Jau geriau tas oras būna sausesnis, bet šiltas. Nes kai šalta ir drėgna, pvz ankstyvą pavasary ar žiemos viduryje, tai nekažką. Oro drėkintuvą galite nusipirkti ir šiaip, dar ir kvapų terapiją pasidaryti.

Post a Comment

Rėžk drąsiai!

Blog Widget by LinkWithin
Search Engine Submission - AddMe