moliūgų duona

Receptas šiek tiek sudėtingesnis, bet rezultatas vertas proceso - didelis, skanus, purus, minkštas ir burnoje tirpstantis skanėstas :)
Šitą saldoką, įdomaus skonio duoną galima valgyti su uogiene ar džemu, varške ar sūriu, vaisiais, skaninti plakta grietinėle arba kol šilta, pagardinti ledais :)
Naudojau:

  • keturis kiaušinius
  • 200 g sviesto
  • stiklinę cukraus (galima ir rudojo)
  • apie pusę kilogramo miltų
  • sausų mielių (apie 10 g)
  • šaukštelį druskos
  • apie pusę kilogramo moliūgo tyrės
  • šaukštelį malto muskato riešuto ir šaukštelį cinamono


Dar galima skonį pagerinti pora šaukštų romo :)

Kiaušinius išplakiau su cukrumi ir druska:


Sviestą išlydžiau ir sumaišiau su kiaušinių plakiniu. Į gautą masę sudėjau pakildintas mieles ir prieskonius ir suverčiau moliūgų tyrę. Viską gerai išmaišius, po truputį dedame miltus:


Tešla turi gautis truputį tirštesnė nei grietinė. Padedame šiltai, kad pakiltų ir pailsėtų. Pasitelkiame kantrybę ir išlaukiame apie pusę valandos. Puiki proga apsitvarkyti virtuvę :)


Po pusvalanadžio pakilusią tešlą atsargiai supilame į kepimo formą, ir gilyn į įkaitintą orkaitę :) O dabar prireiks dar daugiau kantrybės - apie 200 laipsnių karštyje moliūgų duona keps apie valandą, jei kepimo forma didelė ir neaukšta, arba apie pusantros valandos, jei forma mažesnė ir aukšta :)
Rezultatas džiugina tiek akį, tiek skrandį. Ypač skanu su uogiene :)

Tik turiu perspėti, kad tas didelis iškilimas ilgai neišsilako, kad ir kaip atsargiai vėsintumėte - visada šiek tiek susileidžia šitoji duona, nes yra labai minkšta ir puri :) Na, bent jau man neišsilaikė ir susmego sekančią dieną :)

4 po to ėmė ir dar prikomentavo:

Forelle said...

Duona kiek supratau iš nuotraukos šlapia gavosi? O kitą dieną ji nebuvo sausesnė, puresnė? Nes kai sausainiukus kepiau, tik iškepti jie buvo lyg žali viduje, po kelių valandų - puručiai ir minkštučiai.
Kažin kaip būtų jeigu duonkepėje tokią kept?

Namų Darkytoja said...

Jo, šlapia, aš ir suabejojau, ar iškepė, kai išėmiau, bet per pusantros valandos gi turėjo perkept :) Kai susmego, tas šlapumas dar akivaizdesnis pasidarė.

Gal dar labiau nusunkti tyrę reikėjo?

Forelle said...

O kuriuo būdu gaminai moliūgų tyrę? Nes pasižiūrėjau, labai jau vandeninga, pas mane tai tiršta gavosi. Aišku dar ir nuo moliūgo priklauso

Namų Darkytoja said...

Pusę garuose, o pusę orkaitėje :) Bet rezultatas abiem atvejais vienodas išėjo - turbūt moliūgas toks 'šlapias' pasitaikė. Kiek sausinau, vis vandens atsirasdavo...

Man ir pačiai nė karto praeityje tokia vandeninga nebuvo gavusis.

Post a Comment

Rėžk drąsiai!

Blog Widget by LinkWithin
Search Engine Submission - AddMe