sriubos - keli patarimai

Šildančių sriubų savaitės proga - galbūt žinomi ir paprasti patarimai, bet juk kartais reikia tiek nedaug, kad išgelbėtume puikią sriubytę, todėl suminėsiu tai, kas šiuo metu ateina į galvą :)

# Kaip ir bet kokio patiekalo, sriubos skonį pirmiausia lemia švieži ir kokybiški produktai - rinkimės tik geriausius! :)

# Jei padauginote riebalų, lengviausia bus palaukti, kol sriuba atvės, ir tada juos nuimti sukietėjusius. Jei laiko nėra, teks gaudyti šaukštu plaukiojančius :) Dar esu mačius močiutę braukant kopūsto lapu per sriubos paviršių - rezultatas irgi būna :)

# Jei padauginote druskos, irgi yra net keli būdai sušvelninti persūdytos sriubos skonį. Pats blogiausias ir labiausiai gadinantis skonį - įpilti papildomai vandens. Geriau įdėti gabalėlį kietesnės duonos arba žalią bulvę, ir pavirti keliolika minučių. Jei nesate įgudę įberti druskos "iš akies", norint išvengti tokių situacijų, dėkite druskos po labai nedaug ir po kiekvieno karto ragaukite. Beje, patartina sriubą sūdyti pačioje virimo pabaigoje, nes būtent tada išryškėja jos tikrasis skonis, o kai kurios daržovės nesūdytame vandenyje išverda greičiau ir būna minkštesnės.

# Jei į sriubą, kurioje bus bulvių, dėsite rūgšties ar raugintų, rūgščių produktų, pirmiau gerai išvirkite bulves - rūgštis jas kietina, ir sudėjus kartu su, pavyzdžiui, raugintais kopūstais, jos vis atrodys kaip neišvirusios.

# Jei gaminate sriubas su keptu uždaru, o jame yra svogūnų, nepamirškime pirma bent truputį apkepti visas kitas uždaro daržoves, o tik pabaigoje dėti svogūnus - jų sultys gadina, o ne pagerina kitų ingridientų skonį, jei sudedame viską kartu.

# Jei plaukiojančių svogūnų sriuboje nemėgstate, bet be jų sriuba netenka dalies skonio, virdami sriubą įmeskite į puodą keliose vietose įpjautą svogūną, o išvirus sriubai jį išimkite - svogūnų skonis švelniai jausis, bet jų pačių valgyti nereiks :)

# Jei sriuba gavosi per tiršta, ir vandens ar sultinio papildomai įpilti būtina, pilkite tik karštą, virintą skystį.

# O jei sriuba per skysta, teks paaukoti šiek tiek laiko ir pavirti ją ilgiau, nukėlus dangtį - kol norimas kiekis vandens išgaruos. Taip pat iš močiutės išmokau ir kitą būdą - įmesti kelias sutrintas bulves.

# Visus šviežius žalumynus ir žoleles į sriubą reikia dėti jau jai išvirus - taip išsaugosim jų spalvą ir skonį.

# Kitus stambesnius prieskonius, tokius kaip lauro lapai, nesmulkinti pipirai ar gvazdikėliai, prieš patiekiant sriubą, reikia išimti. Galima bandyti išgaudyti pilant į lėkštes, bet bus daug patogiau, jei juos į sriubą dėsime sudėtus į užsidarantį arbatos sietelį ar medžiaginį maišelį.

# Na ir apie patiekimą - visada paklauskime valgančiųjų, ar jie pageidautų grietinės, užuot visiems iškart įkrėtę po šaukštą :) Norint išvengti tokių situacijų, sriubos priedus - grietinę, tarkuotą sūrį, krutonus, virtą smulkintą kiaušinį - galima patiekti atskiroje lėkštelėje. Taip pat nepamirškime su sriuba patiekti duonos ar batono, bandelių, skrebučių, duoniukų ar kitokių "duoninių" užkandėlių.

# Šaltas sriubas į stalą paduokime vėsiose, o karštas - pašildytose lėkštėse.

Pridėkite savo patarimą sriubos mėgėjams komentaruose :)

5 po to ėmė ir dar prikomentavo:

Anonymous said...

Laba diena. Šita gi, ten kur patarimas apie trintą bulvę, tai jinai turi būti preliminariai išvirta ar, bala nematė, trinti žalią?

Namų Darkytoja said...

Labas. Turi būti preliminariai išvirta.
Neatsakau už nieką, jei žalią bulvę bandytum trint :)

n/a said...

o kodel reikia isimti nesmulkintus prieskonius?

Namų Darkytoja said...

Na, jie juk nevalgomi, ar ne? Taigi juos reikia išimti prieš patiekiant, kad valgytojams nereiktų patiems jų išsižvejoti iš lėkštės :)

Anonymous said...

o svoguna pjaustyta as imetu dar verdant mesai. mesai isvirus perkosiu sultini per sieteli ir pertrinu svoguna :-) tokiu budu svoguno gabaleliu nelieka o skonis yra.ir morka pvz verdu kartu su mesyte o isgriebus ja susmulkinu peiliu...mano manymu morka islaiko daugiau skonio negu pvz kai ja sutarkuoji.

Post a Comment

Rėžk drąsiai!

Blog Widget by LinkWithin
Search Engine Submission - AddMe