Cooking Olympics

Vakar pasibaigė Bocuse d'Or - vienas prestižiškiausių tarptautinių maisto gaminimo konkursų, dar vadinimas Cooking Olympics. Jau ketvirtajį kartą čempionais tapo - taip taip - norvegai. Silver Bocuse atiteko švedams, o Bronze - prancūzams.
Iš kur gi tas Bocuse d'Or išdygo paklausite? Visai ne išdygo, pasakysiu - pirmą kartą surengtas 1987-siais, šis konkursas yra prestižiškiausias, kokiame tik gali dalyvauti virėjas. Oi, ką aš čia, jame gali dalyvauti tik Virėjas :) Jis vyksta kas pora metų ir visada sausio pabaigoje, Lione. Konkursas laikomas daugiausiai žiūrovų sutraukiančia International Hotel, Catering and Food Trade Exhibition dalimi. Šio kulinarinio konkurso metu visi patiekalai yra gaminami žiūrovų akivaizdoje.
Kas per pavadinimas, gal pagalvojote? Na, Bocuse yra vieno geriausių XX amžiaus pasaulio virtuvės šefų pavardė - Paul Bocuse yra šio konkurso sumanytojas, įgyvendintojas, organizatorius ir komisijos pirmininkas. Jis taip pat laikomas nouvelle cuisine pradininku. Daugiau apie jį pati galite sužinoti Paul Bocuse asmeninėje svetainėje. Ak, dar apie d'Or - tai paprasčiausiai reiškia "auksinis", taigi nugalėtojas gauna Auksinio Bocuse apdovanojimą, antroji ir trečioji vietos atitinkamai Sidabrinį ir Bronzinį Bocuse. Taip pat trys nugalėtojai apdovanojami ir piniginiais prizais, šįmet jie buvo 20, 15 ir 10 tūkstančių eurų.
Toliau apie konkursą. Šįmet jis ypatingas - po keliolika metų trukusių debatų dėl sukčiavimo, naujųjų technologijų ir įrengimų bei kitokių apribojimų ir laisvių, pagaliau prieš konkursą buvo sukurtos aiškios ir tikslios taisyklės, nurodančios, kas leidžiama, o kas ne. Pirmą kartą virėjus, jų įrangą ir maisto produktus prieš, per ir po konkurso tikrino specialūs inspektoriai. Juk, pavyzdžiui, jokie produktai negali būti iš anksto supjaustyti. Taip pat nuo šių metų kiekviena komanda gali turėti "trenerį", kuris negali padėti, bet gali patarinėti viso gaminimo metu.
Kiekvienoje komadoje, kuri atstovauja savo šalį, dirba du virėjai, vienas vyriausiasis virėjas ir virėjas-pagalbininkas, kuris negali būti vyresnis nei 22 metų. Per 5 valandas ir 35 minutes komanda turi paruošti du patiekalus - vieną žuvies ir vieną mėsos.
Visas gaminimas vyksta atvirose virtuvėse, stebint žiūrovams, vertintojų komisijai ir žurnalistams.
Patiekalai vertinami pagal jų kokybę ir pristatymą, nors šie du kriterijai skaidomi į smulkesnius, tokius kaip techniniai virėjų įgūdžiai ir kūrybiškumas, patiekalo ir jo gamybos proceso sudėtingumas, bendra išvaizda, spalvingumas ir t.t. Vertintojų komisija, be abejo, susideda iš garsiausių ir labiausiai patyrusių pasaulio virėjų.
Kaip gi patekti į tokį konkursą, gal jums įdomu? Na, patenkama per kvalifikacinius turus: 12
Bocuse d'Or Europe finalistų (iš 20-ties dalyvių), 4 Bocuse d'Or Asia finalistai (iš 12-kos dalyvių), 3 finalistai iš Copa Azteca Latin American konkurso (jame irgi viso 12 dalyvių būna), dar 3 komandos išrenkamos iš kvalifikaciniuose turuose nedalyvaujančių šalių paraiškų ir 2 komandas parenka pati komisija. Taigi, šansų yra :) Nors nuo pat konkurso pradžios laimėtojų trejetuke dominuoja tos pačios šalys: Prancūzija, Norvegija, Švedija, Vokietija, dar yra pasisekę ir Liuksemburgui, Danijai, Belgijai, Švecarijai, Singapūrui. Šįmet daug kas tikėjosi Amerikos arba Japonijos tarp trijų nugalėtojų, nes konkursas ten yra mažiau žinomas, tačiau šių šalių komandos nesugebėjo pralenkti senojo žemyno virtuvės profesionalų.
Ne tik daugiau informacijos, bet ir nuostabias praeitų konkursų patiekalų nuotraukas bei įdomius video su gaminimo procesais rasit oficialioje Bocuse d'Or svetainėj, dar man patiko straipsniai Time ir LA Times apie šių metų konkursą.
Grožėkimės ir svajokim :)
*svajoja ir eina ieškot kokio receptuko su kava*

0 po to ėmė ir dar prikomentavo:

Post a Comment

Rėžk drąsiai!

Blog Widget by LinkWithin
Search Engine Submission - AddMe