Trumpi, aiškūs ir dar labiau (ne)žinomi patarimai - 2

Visiems taip patiko tie patarimai, kad ieškodama negirdėtų perliukų, pasklaidžiau net savo 'old-skūlines' užrašų knygeles ir perkračiau papkę su iškarpomis. Radau iškarpų net iš 'Tarybinės Moters' :)
Kai dar buvau mokinė, neleidau tetai jų išmesti, nes buvau knygų graužikė, o žurnalai jaunimui tada tokie nuobodūs buvo... Taigi pasiėmiau tą krūvą žurnalų namo - atsimenu, nešiau tris kartus per pusę miesto, bet buvo toks džiaugsmas po to skaityti kelis mėnesius apie melžėjas-darbo didvyres, užauginusias devynis vaikus, analizuoti drabužių modelius, išbandyti 'Pagranduko' priede spausdintus receptus...
Nenuklyskime nuo temos. Siūlau dar keliolika patarimų, šįkart stengiausi parinkti įdomesnių, ir, bent jau man atrodo, tikrai dar mažiau žinomų :)


via plan59.com

1. Sunkiai rakinasi spynos? Tereikia vidun įkratyti smulkinto grafito. Jokių aliejų ar alyvų - riebalai sujungia dulkes, ir nuo to spynos užanka. O išvalyti neįsivaizduoju kaip reiktų :) Suspaustu oru?
2. Jei pas jus mėgsta užsukti skruzdėlytės, toje vietoje, kur jos išlenda, pabarstykite cinamono. Namai pakvips, bet vabalėlių - nė kvapo :)
3. O muses ir uodus atbaidys baziliko kvapas. Auginkite vazone ant palangės - ir šviežių prieskonių turėsite, ir jokių uodų kambariuose :)
4. Jei esate lauke, natūralios priemonės, atbaidančios uodus, yra etilo spiritas (na taip, paprastas alkoholis) - patikrinkite atviras kūno vietas ir leiskite nudžiūti; arba levandų aliejus - užteks po lašelį ant riešų ir kaklo.
5. Erkes atbaido vanilės kvapas - jos ekstraktą maišykite per pusę su vandeniu ir pašlakstykite drabužius.
6. Jei namuose krebžda pelytė, prireiks mėtų ekstrakto - užlašinkite ten, kur nenorėtumėt, kad ji užsikabarotų... Aš mieliau dėčiau kokius spąstus ar kitokias priemones naudočiau, kad išvis jos atsikratyčiau.
7. Nupirkus naują drabužį, kurį žadate nešioti kasdien ir ilgai (paltas, švarkas), užlašinkite po lašelį skaidraus nagų lako toje vietoje, kur prisiūtos sagos (išvirkščioje pusėje, be abejo) - nereikės po kiek laiko persiūti sagų, jos neištrūks.
8. Baltus odinius batus, prieš padengdami baltu batų tepalu, ištrinkite žalia perpjauta bulve arba etilo spiritu - tepalas laikysis ilgiau.
9. O druskos dėmes nuo batų ir kelnių išimsite vandens ir acto mišiniu.

10. Džiovinti ir švieži prieskoniai yra puikus dalykas, tačiau pirmieji greitai išsikvepia, o antrųjų ne visada rasi nusipirkti, arba reikia auginti. Be abejo, jie laisvai gali būti pakeičiami vieni kitais patiekaluose, tačiau ar žinojote, kad jei jau darkote receptą, tai reiktų daryti santykiu 3 su 1, t.y. šviežių prieskonių turi būti dedama tris kartus daugiau nei džiovintų, ir atvirkščiai. Pasistengsiu atsiminti :)
11. Kiaušinius, pasirodo, reikia laikyti šaldytuve storgaliais į viršų. Gal žinojot, bet man tai naujiena :) Tuomet trynys išsilaiko centre, kiaušiniai ilgiau būna geri, o verdant trynys irgi išlieka pačiame centre. Čia turbūt ypatingiems pedantams patarimas, kurie negali valgyti virto kiaušinio, jei trynys idealiai neišcentruotas :)
12. Spintelėse, kuriose laikote miltų, kruopų, cukraus ir kitokias panašias atsargas, ypač jei laikote jų daug (nors aš asmeniškai nesuprantu žmonių, kurie taip daro - juk ne deficito metai, ir karas lyg tai nežadamas...), padėkite ir kelis lauro lapelius - jų kvapas atbaidys vabalėlius, kurie mėgsta tokiose atsargose apsigyventi... Brrr. Dar viena priežastis geriau visai nekaupti jų, o prireikus tiesiog nubėgti į parduotuvę.

13. Kai negaliu atsukti stiklainio dangtelio, veikiu trijų žingsnių seka: bandau atsukti uždėjusi medžiaginę šluostę, bet ne visos medžiagos tinka, dauguma nepadeda, ir vis tiek rankos slysta; po to bandau įleisti oro stiklainio vidun užkišdama kokį smailesnį įrankį už dangtelio krašto; ir galiausiai nutaisau liūdną miną ir nešu stiklainį vyrui :) O pasirodo, reikia tik užsidėti gumines pirštines, ir užteks vieno žingsnio :)
14. Papuošalų dėžutėje kartu su visomis grožybėmis laikykite kreidos gabalėlį - ji 'sutraukia' drėgmę, ir papuošalai netamsėja.
15. Nors aš naudoju 'Kurmį', vamzdžius, pasirodo, galima atkimšti ir nenaudojant chemijos. Tereikia pirma supilti vamzdin ketvirtį stiklinės sodos, o iš paskos - tiek pat acto. Kai burbuliavimas liausis, kliūstelėkite ten pat kelis litrus verdančio vandens.
Na va, sudėliojau ir dar prikomentavau :) Kaip visada, tikiuosi, kad bus naudinga, ir kad rasite ką pridėti iš asmeninės patirties :)

12 po to ėmė ir dar prikomentavo:

Anonymous said...

ačiū, labai įdomu

Anonymous said...

dėkui, naudinga.

Namų Darkytoja said...

Prašom prašom :)

Chemiker said...

Taigi tas "Kurmis" yra, man atrodo, natrio šarmas, kuris veikia tuo pačiu principu, kaip soda, tik yra stipresnis.

narimantas said...

dangtelius lengva atsukti padaužius aplink su peilio rankena

Daiva said...

Dangteliai tikrai gerai atsisuka vos kilstelėjus kraštą su alaus atidarytuvu ir prileidus po juo oro. Man visada tai pasiteisina ir kol kas namie šiuo klausimu manęs dar niekas nenurungė :D
Ir dėkui už 15, reikės išmėginti kai baigsis Kurmiai visi :}

Anonymous said...

http://www.islosk.lt/konkursas/Atsakyk-i-klausimus-ir-laimek-kvietima-i-Evelinos-Puzaites-koncerta-Prarastosios-civilizacijos

Anonymous said...

Puikus, veikiantis 24 valandas chiatas!
galimybė stebėti iki dešimties video kamerų:
http://www.dykai.lt/chat/200712302810/chat/menu-id-128.html

Viskas visiškai nemokamai :)

Alina said...

Turiu superinį patarimą.
1. Nukalkintojas arbatiniui - citrinos rugštis (visose maisto parduotuvėse prie priesonių. Įdėdi porą, trejetą šaukštų ir užvirini. (Vos uzverda kalkių nebėra)
2. Tuo tirpalu apipilu visus čiaupus ir kriaukles. Nereikia šveisti, užtenka su šepetuku pavalyti, kalkių kaip nebuta, be to paviršius tiek emaliuotas, tiek metalinis blizga it naujas.
3. Vietoj "Kurmio" tiesiog įpylti karštą tirpalą.
4. Skalbimo mašinos ir indaplovės nukalintojas. Veikia geriau nei Calgon, be to nekenksmingas jei kartais liktų ant lėkščių ar ant rubų.
5. Už actą citrinos rugštis geriau nes neturi jokio kvapo (isbandžiau pati - veikia puikiai)

Indaplovės kaina said...

Nukalkintojas skalbimo mašinoms ir indaplovėms tikrai yra geriau, o svarbiausia nekenksmingas.

Jonas said...

Teisingai, nukalkintojas indaplovėms būtinas - nenaudodami jo vienapastatoma indaplove jau buvom priversti mesti lauk.

kaina said...

Geras, to su kreida papuošalų dėžutėje nežinojau!! Perku labai gražius papuošalus, taip būna gaila, kai kažkas jiems atsitinka dėl mano kaltės ir laikymo sąlygų. Ačiū!!!

Post a Comment

Rėžk drąsiai!

Blog Widget by LinkWithin
Search Engine Submission - AddMe