Trumpi, aiškūs ir (ne)žinomi patarimai kiekvieniems namams

Viskas, atostogos ir kelionės šiai vasarai baigėsi... Gaila, žinoma, bet užtai buvo ilgos ir įsimintinos. O dabar grįžtame prie namų darkymo, SuperAkcijų ir eksperimentų virtuvėje. Džiugu, kad kol nebuvau, gavau net 2 laiškelius su panašiais klausimais - kur nauji įrašai? Na, gal vienas ir nelabai skaitosi, nes nuo draugės, bet galima juk save pamaloninti, ar ne? :)
O grįžtu su pilnom saujom patarimų (nes dar nieko doro nespėjau pagaminti), kurie pravers kiekvienai šeimininkei (-kui, be abejo, irgi :) Taigi - sąrašėlis žinomų/nežinomų smulkių patarimų namams iš mano užrašų knygelės, padedančių susidoroti su įvariausiomis smulkiomis problemėlėmis. Jei patiks, atrinksiu ir daugiau :)

via plan59.com

  1. Šaldytuvas - išvykdami ilgesniam laikui, būtinai ištuštunkite, išjunkite, išleiskite ir palikite pravirą. Jei vis dėl to pamiršot, arba blogas kvapas atsirado dėl mėnesį šaldytuve miegojusio kažkur užkišto ir pamiršto jau nebeaišku ko, išvalykite šaldytuvą vandens ir sodos tirpalu - 250 ml šilto vandens, 3 šaukštai sodos (išbandyta - veikia).
  2. Dantų pasta skirta valyti dantims, bet jos valomosios savybės gali būti panaudojamos ir kitokiems paviršiams. Ji šalina dėmes nuo medinių paviršių, dažytų sienų, juodus brūkšnius nuo batų ant linoleumo, ir, aišku, padeda lengvai nublizginti sidabrą - tiek stalo įrankius, tiek papuošalus (išbandyta - veikia).
  3. Norisi lengvo kvapo vonioje, bet negalit pakęsti tų sintetinių gaiviklių kvapų? Tik keli lašeliai mėgstamų kvepalų ant išjungtos elektros lemputės, ir jai degant, pasklis lengvas aromatas (dar nebandyta).
  4. Pigiausias, ekologiškiausias ir visiškai bekvapis skalbinių minkštiklis yra paprasčiausias actas - reikia tik 2-3 šaukštų paskutinio skalavimo metu (išbandyta - veikia, tinka turintiems jautrią ir alergišką odą).
  5. Pirkote naują patalynės komplektą? Neišmeskite pagalvių užvalkalų iš senojo - praardžius angą pakabos kabliui priešingame įvilkimui krašte, jie gali tarnauti kaip apsauginiai maišai spintoje kabantiems odiniams, kailiniams arbai kitokios jautrios, apsaugos reikalaujančios medžiagos drabužiams (dar nebandyta - vis pamirštu).
  6. Reikia pašalinti lipduką, aplikaciją, klijus, jų likučius ar kitokią lipnią medžiagą? Tokią vietą, geriausiai sausą, patepkite paprasčiausiu aliejum. Kai jis susigers, lengvai nutrinsite su visais lipniais dalykėliais (išbandyta su lipdukais ant stalo įrankių ir lėkščių dugnų - veikia).
  7. Jei namuose turite tikrą židinį, žinot, kaip malonų pasisėdėjimą prie jo sugadina skraidantys suodžiai. Prieš užkurdami ugnį, malkas pabarstykite druska, geriau smulkia. Taip padarius ne tik išvengsit suodžių, bet ir ugnis ilgiau degs (išbandyta - veikia).
  8. Vaškas, vaškas, vaškas. Įdomi medžiaga, kurią sunku pašalinti, jei nežinot keleto gudrybių. Vaškas medžiagoje? Iš abiejų jos pusių pridėkite popierinio rankšluosčio gabalėlių ir lyginkite. Vaškas ant žvakidžių, indų, kitų daiktų? Jei tokius daiktus galima kaitinti, dėkite juos į mikrobangų krosnelę - reikės tik poros minučių mažiausiu pajėgumu, kad vaškas patirptų ir būtų lengvai nuvalomas. Kaitinti negalima? Kiškit valandai į šaldiklį - sušalęs vaškas irgi lengvai nusiima (išbandyta - veikia).
  9. Dar vienas natūralus, ekologiškas ir pigus valiklis - visiems virtuvės paviršiams valyti ir dezinfekuoti tinka vandens ir amoniako tirpalas santykiu 3:1 (nebandyta - kur gaut to amoniako?)
  10. Nagų lakas ant medinio paviršiaus? Tik nenaudokit nagų lako nuėmėjo - jis nuvalys ir medžiagą, kuria padengtas baldas. Leiskit lakui visiškai išdžiūti ir jis lengvai nusikrapštys su neaštriu daiktu, nesubraižysiančiu paviršiaus - labai tinka visokios plastikinės nuolaidų kortelės :) (išbandyta - veikia).
  11. Jei sudužo elektros lemputė, ir duženos liko lizde, jas išsuksite įkišę bulvę ar kietą obuolį (išbandyta - veikia).
Šiandienai tiek, tikiuosi, pagelbės gyventi lengviau, pigiau, švariau, ekologiškiau :)

Update: čia antroji patarimų dalis :)

11 po to ėmė ir dar prikomentavo:

Puanc said...

Geri patarimai, juokingas apie bulvę ir elektros lemputės lizdą. Manau, reiktų prirašyti, kad elektrą nepamirštų išjungti, nes gali ir liūdnai baigtis. O amoniako yra vaistinėse - nors vežimu vežk.

Anonymous said...

Aš irgi pasigedau :P prie puodų, prašyčiau :)
Su lempute, bent man, nė velnio neveikia. Gal deginti daugiau reikia?

Namų Darkytoja said...

Puanc, o kas ten juokingo, taigi aštrios duženos lieka, kaip jas kitaip išsukti? O dėl elektros - maniau, savaime suprantama... :D

Anonymous, tas kur su kvepalais neveikia, ar kuris?

Prie puodų jau eisiu, eisiu, o tai vyras net prijuostę naują padovanojo, kaip tylią ir subtilią užuominą :D

shiny said...

super patarimai ((: su bulve pats geriausias, nebuciau pati sugalvojus

beje, juodos zymes nuo batu taip pat gerai nusivalo paprasciausiu kanceliariniu trintuku - mes per mokyklines talkas taip ir darydavom...

Milda said...

Kevirtas punktas - teko girdeti kad pavojingas, nes yra sansu kad lempute gali sprogt.. todel nedrisciau bandyti..

July said...

dantų pasta dar gerai kedus nušveičia, labai gerai.. Išbandyta šimtus kartų :)

Anonymous said...

11 punkte saugiau naudoti reples kokias ar ką :V

Namų Darkytoja said...

Dėl lemputės ir kvepalų - užlašinti reikia kelis lašus, ir ant neįjungtos, vėsios lemputės. Kvepalai turi būti geros kokybės, kad garuotų. Lemputė turi būti 'senoviška', netaupi, kad kaistų :)

Shiny, July - ačiū, užsirašiau :)

Dėl 11 punkto - gali būti, nebandžiau, man replės ne itin pažįstamas dalykas :) Šitą patarimą atradau ir savo akim liudijau jo veiksmingumą dar kai studijavau, ir gyvenau bendrabutyje - apie jokias reples nesvajojome, o kaimynas ir parodė va šitą šposą su bulve :)

Anonymous said...

dėkui, naudinga

Anonymous said...

daugiau kaip pusę valandos bandžiau visokiausiai žiauriais valikliais nušveist lipduką nuo naujo puodo dugno užsiknisau, galvoju pažiūrėsiu viagaliam internete ir šia tau prašau su aliejum per 2 minutes nusiėmė. Jūs nuostabūs su savo patarimais. Ačiū.

Bett said...

Sienų lipdukai pas mane jau senai užklijuoti ir jau murzini tai reiktų valiklio, kuris galėtų padėti. Patarkit.:)

Post a Comment

Rėžk drąsiai!

Blog Widget by LinkWithin
Search Engine Submission - AddMe