pomidorų méli-mélo

Méli-mélo yra įdomiai skambantis prancūziškas terminas, kuris iš tikrųjų reiškia labai paprastą dalyką - įvairių produktų makalynę, mišinį, kratinį. Kai pagamini ką nors paprasto, bet nori, kad skambėtų solidžiau, tai labai tinkamas terminas :) Tikra prancūziška elegancija net prie košės dubenio...

Taip pavadintos ir šios pomidorų salotos, nes jos laaabai paprastos, joms nereikia daug papildomų ingridientų, o mažytė paslaptis slypi tik gaminimo eigoje. Ir šitą puikų terminą, po kuriuo galima slėpti visokias paprastas produktų makalynes, ir patį receptą radau dar pernai Recipezaar'e, ir nuo to laiko jis susilaukė tik dar daugiau teigiamų atsiliepimų, kurių esmė viena - paprastumas ir milijono vertas skonis jame susijungia idealiai. Aš irgi nuo tada tradicines pomidorų salotas (pomidorai-grietinė-druska-pipirai) iškeičiau į šias, ir tiek kaip užkandį, tiek kaip garnyrą gaminu pomidorų salotas tik šiuo būdu.
Taigi pikantiškai pomidorų makalynei skambiu pavadinimu reikia:
  • kuo įvairesnių rūšių, spalvų ir tekstūrų pomidorų
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  • kelių skiltelių česnako arba pusės svogūno
  • alyvuogų aliejaus
  • vyno acto, geriausiai raudonojo, bet gaminau ir su balzaminiu, ir su baltojo vyno - skonio negadina
  • šviežio raudonėlio
  • šviežio baziliko
Pomidorus reikia supjaustyti kuo įvairiau ir skirtingiau, kad jų gabalėliai būtų ne tik skirtingų spalvų ir rūšių, bet ir dydžių bei formų. Šį kartą aš turėjau mažų, gerokai panokusių geltonųjų slyvinių, kuriuos tiesiog suraikiau griežinėliais, didesnių, dar vos vos žalsvų slyvinių raudonųjų, kuriuos supjausčiau smulkiai, ir raudonųjų šakelinių bei raudonųjų paprastų pomidorų, kurie buvo padalinti stambiau, pjaustant juos padalintus ketvirčiais. Jei turite vyšninių pomidorų, galite jų ir ir visai nepjaustyti, nors aš perpjaunu per pusę, kad daugiau sulčių išsiskirtų.
Tuomet reikės dubens su dangčiu, jei tokio neturit, tiesiog naudokit kokio puodo dangtį ar net lėkštę, tačiau uždengti reikia būtinai, nes pomidorus įnirtingai kratysime :) Maišymas ar koks kitoks minkymas netinka! Pomidorus dubenyje pabarstome druska, uždengiame ir gerokai papurtome. Tuomet vėl druskinam, ir vėl kratome. Aš kartoju tris kartus.
Druskos kiekis priklauso nuo pomidorų kiekio - tiesiog padalykite visą planuojamą naudoti druskos kiekį į tris dalis. Tik nepamažinkite, nes pomidorai turi būti sūrstelėję, kadangi daugiau druskos nenaudosime. Aš įdedu net šiek tiek daugiau, nes, kaip perskaitysite vėliau, susidaręs skystis su visa druska vistiek nenaudojamas.
Pridruskintus ir pripurtytus pomidorus reikia palikti pastovėti apie pusvalandį, nekenkia ir valanda. Praėjus tiek laiko, visą makalynę verčiu į kiaurasamtį ir leidžiu didžiajai daliai skysčio, kurio būna oi kiek nemažai, nubėgti. Šio skysčio nenaudosime, o panaudojimo būdo kitur dar nesugalvojau, galbūt į kokį padažą ir tiktų, tik jis būna sūrokas. Išduosiu paslaptį - man vistiek jo išpilti netenka, nes neleidžia vyras. Jam šitos sūrios pomidorų sultys būna puikus gėrimas. Nekomentuosiu :) Tuomet pomidorus dedame atgal į dubenį ir pamaišome su kapotomis žolelėmis - dar turiu savo palangės darželio bazilikų, ir tokių išstypusių raudonėlių :)
Užpilas irgi gaminasi paprastai - iš vienos dalies acto, trijų alyvuogių aliejaus, juodųjų maltų pipirų ir sutrinto česnako arba svogūno. Šį kart naudojau svogūna, nes česnako atsivalgėme su ta calzone neseniai, dar nesinori :) Jei pomidorų kratymo etape pamažinote druskos (tai galite sužinoti paragavę pomidoro gabalėlį - jis turi būti pakankamai sūrus), šitoj vietoj klaidą galima ištaisyti ir įdėti papildomai druskos į užpilą. Aš taip nedarau :)
Viskas - užpilam pomidorus, užmetam kokį lapelį ir tiekiam. Svarbu užpilą pilti prieš pat valgymą, kad nesusigertų į pomidorus papildomo skonio ir žolelės neprarastų aromato.
Patikėkit - rezultatas pranoksta lūkesčius ir tinka tiek valgyti vienas, tiek su kokia duonele ar sumuštiniu, tiek kaip garnyras prie bet kokio antrojo patiekalo. Svarbu nepraleisti kratymo dalies, nes būtent joje pomidorai pasidaro tokie, kokie turi būti. Galima papildomai gardinti fetos sūriu.
Skanaus, o aš einu dar pomidorauti :)

1 po to ėmė ir dar prikomentavo:

Anonymous said...

Aos despus de su fallecimiento, se ha conocido que Marilyn Monroe, la actriz ms sexy de todos los tiempos en Hollywood, realizaba una dieta saludable?
como-bajarde-peso.com En lo personal me
gusta mucho esta dieta, tiene practicamente todos los una naranja en lugar de
la toronja, el requesn en lugar de atn, y la sustitucin
de diversos vegetales.

Tu cuerpo necesita alimentos saludables para tener la energa suficiente para hacer ejercicios, debes comer tres comidas balanceadas al pensar hacer es ya no beber refrescos o cortar azcares
adicionales para lograr una dieta saludable. dieta para bajar de peso Comer suficiente protenas en
la mayora de sus comidas tambin ayuda a ests aqu, voy a enumerar lo que se dice qu es exactamente la mejor dieta para bajar de peso.

Post a Comment

Rėžk drąsiai!

Blog Widget by LinkWithin
Search Engine Submission - AddMe